2024-01-15
最近得知本來係網店嘅壽喜燒·肉屋開咗門店,就位於尖沙咀!壽喜燒·肉屋本來係售賣壽喜燒套餐嘅網店,已經有好多好評,而家開咗門店更加係超級難book,大家想食嘅話記得提早book定。餐廳提供嘅壽喜燒套餐比坊間平,一樣係用上A5和牛,非常抵食。餐廳公供應三個套餐,客人可以按自己喜好選擇去做。大家可以叫上唔同嘅套餐,分別試吓唔同嘅肉類~極上·薩摩牛壽喜燒套餐 $698餐廳最貴嘅係極上·薩摩牛壽喜燒套餐,每人$698。套餐包咗前菜、和牛、菜盤、生雞蛋、米飯同甜品。前菜前菜共有3款,分別係帆立貝龍蝦沙律、菇菌豆腐同和牛卷。帆立貝龍蝦沙律好fresh,帆立貝同龍蝦都鮮甜、有咬口,沙律醬食到點點wasabi 味~ 和牛卷裏面包住脆脆地嘅漬物,好有口感。4%奇跡A5薩摩牛西冷/肉眼切片 240g呢個套餐所有牛肉都係A5薩摩牛西冷/肉眼,牛肉有晒證書,質素有保證。和牛厚薄適中,好適合用嚟做壽喜燒。依款和牛油脂較多,食落好滑,油脂咁爆滿,入口即溶。外面上已供應壽喜燒汁同清水,若果大家鍾意濃味啲、甜啲就落多啲壽喜燒汁,太濃時可以用清水溝淡。野菜盛合盛合選擇種類眾多,有娃娃菜、粉絲、豆腐、獅子狗、冬菇等等。蔬菜
極上·薩摩牛壽喜燒套餐 $698
前菜
4%奇跡A5薩摩牛西冷/肉眼切片 240g
野菜盛合
盛合選擇種類眾多,有娃娃菜、粉絲、豆腐、獅子狗、冬菇等等。蔬菜同粉絲會吸滿壽喜燒汁,勁勁勁好味!冬菇好香,食落有啲彈牙。
蘭王蛋及無菌蛋
除此之外,餐廳仲會提供生雞蛋俾我哋點牛肉食。牛肉點完雞蛋後食落更加軟身。
米飯
餐廳使用日本米,米飯好飽滿。
甜品
最後,甜品係柚子雪芭。雪芭好fresh,柚子味香濃。相比起有cream嘅雪糕,雪芭更加解膩。
星紫流砂
我哋仲試咗餐廳嘅特飲,呢款飲品主要係有石榴同乳酸。飲落甜甜地,乳酸味比較重。