2021-09-03
朋友相約到尖沙咀金馬倫道食印度菜,餐廳裝修得摩登時尚,極具印度風情,令人好驚喜!!店員介紹每日都有午市自助餐,只係$110就可以任食多款印度佳餚,堅抵!!Masala Hut & Cafe 內播放著各式印度歌舞,甫進店就感受到濃厚的印度風情~餐廳有梳化同圓枱座位選擇,設計新穎,光猛,俾人一種乾淨衛生的感覺,而餐牌暫時只有英文版本,店員見我同朋友睇唔明,主動過來推介菜式,又說中文圖文並茂的餐牌正在設計中。😜🔸🔸🔸飲品🔸🔸🔸菠蘿奶昔 $58士多啤梨奶昔 $58下次去,想試下飲印度的酒精飲品呢~🔸🔸🔸前菜🔸🔸🔸🎯 印度特色鷹嘴豆圓脆餅 Dahi Golgappe $68色彩繽紛是這道菜的代名詞,廚師在炸得香脆的圓脆餅內加滿香料煮成的咖哩薯仔和鷹嘴豆等食材,外層放滿脆麵條,醬汁,芫茜。脆餅,薯仔,香料,勁酸醬汁等同時在口腔爆發,外脆內滑軟,口感很有層次,充滿印度特色。🔸🔸🔸主菜🔸🔸🔸🎯 印度優格香料烤雞串 Murg Malai Tikka $128一串有5 件的烤雞即點即燒,熱辣辣上枱真係好香呀~~經香料同乳酪醃製,入口嫩滑又多汁,啖啖肉,且帶焗過的香味,完全唔辣,好食!🎯 慢煮香料咖哩燉羊
餐廳裝修得摩登時尚,極具印度風情,
令人好驚喜!!
店員介紹每日都有午市自助餐,只係$110
就可以任食多款印度佳餚,堅抵!!
Masala Hut & Cafe 內播放著各式印度歌舞,
甫進店就感受到濃厚的印度風情~
🔸🔸🔸飲品🔸🔸🔸
菠蘿奶昔 $58
士多啤梨奶昔 $58
下次去,想試下飲印度的酒精飲品呢~
🔸🔸🔸前菜🔸🔸🔸
🎯 印度特色鷹嘴豆圓脆餅
Dahi Golgappe $68
🔸🔸🔸主菜🔸🔸🔸
🎯 印度優格香料烤雞串
Murg Malai Tikka $128
一串有5 件的烤雞即點即燒,
熱辣辣上枱真係好香呀~~
經香料同乳酪醃製,入口嫩滑又多汁,
啖啖肉,且帶焗過的香味,完全唔辣,好食!
🎯 慢煮香料咖哩燉羊髀
Nalli Nihari 148
由於宗教原因,
羊肉成為印度料理的主食之一。
呢款咖哩燉羊髀,由多種香料慢燉煮成,羊髀完全無騷味,肉質新鮮軟淋,咖哩汁融入了羊肉的精華,味道柔和又香甜,用來沾薄餅一齊食,味道唔錯!!
食印度咖哩,必配印度薄餅,
今次選左2 款味道,分別係黑松露,蒜蓉~
🎯 印式蒜蓉薄餅
Garlic Naan $38
一份有3 塊,足料又抵食,呢款蒜蓉薄餅,
蒜味好濃,香脆鬆軟,唯比較油膩,
記得趁熱食,涷左比較硬身。
🎯 黑松露薄餅
Truffle Naan $48
黑松露薄餅同樣有3 塊,係比較特別的味道,
薄餅塗滿黑松露醬,誠意十足,
比蒜蓉薄餅好食。
Masala Hut & Cafe 全店印籍員工,店內不停播放印度歌舞短片,整間餐廳都洋溢印度的歡樂氣氛,店內設計時尚,食物衛生可口,中午又有自助餐食,係食印度菜既一個好選擇!!
在進餐途中,英俊的印度大叔侍應前來提醒我們,用手食印度菜會更滋味喔,哈哈,我沒有嘗試,但是大家可以嘗試一下。
溫馨提示 :
餐牌內,設有素食/非素食菜式供選擇,
印度擁有近4億素食者,待應隨便都能說出
多款素食/肉食菜式呢。
印度菜亦有辣,有唔辣,
有唔明既地方,可以搵印度大叔店員。😂
Masala Hut & Cafe
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心2樓