2023-09-06
金巴利道有一間鋪面裝修由外到內都充滿極重東瀛風味居酒屋,門面搶眼色彩繽紛,放滿日本酒樽及鯉魚旗.店內特設榻榻米充滿日本氣氛食物由30年料理經驗師傅主理,並有魚缸養飼南非鮑魚,真蠔,象拔蚌等,誠意可嘉!雖則價格略為進取但整晚卻猶如再次回味到日本暢食感覺~🔸生蠔刺身($176)🔸油甘魚刺身($118)🔸三文鱼刺身($88)🔸赤貝刺身(168)魚類刺身厚身亦新鮮,赤貝爽口.最欣賞當中生蠔🦪手掌般大,蠔肉極度肥厚,入口先食到甜味尾隨海水味🤭加少許酸汁更顯層次,值得多叫幾隻✨🔸左口魚裙邊($148)🔸魚籽壽司($88)🔸海膽壽司($196)魚生同樣新鮮,魚籽飽滿,左口魚微燒焦香,海膽甜潤.手握壽司令飯質與口感更鬆軟🔸鮑魚天婦羅($198)食材新鮮之餘擺盆亦有心思! 麵條炸成扇狀,分上下層.鮑魚由魚缸即撈即炸!份量十足!炸漿酥脆薄身,同時食到鮑邊爽脆,肉質彈牙.而帶甜度嘅南瓜,番薯及茄子就放於下層,同樣可口🔸味噌蟹甲羅($176) 🔸朴葉和牛($298)店員將材料豐富嘅甲羅燒放到爐上,並把當中蟹肉,蟹籽,蟹膏加入鵪鶉蛋混合.香氣四溢✨鹹香味配合旁邊青瓜絲,非常適合送酒.朴葉上放上和牛,肉質帶咬勁.
🔸生蠔刺身($176)🔸油甘魚刺身($118)
🔸三文鱼刺身($88)🔸赤貝刺身(168)
🔸左口魚裙邊($148)
🔸魚籽壽司($88)
🔸海膽壽司($196)
🔸鮑魚天婦羅($198)
🔸味噌蟹甲羅($176) 🔸朴葉和牛($298)
店員將材料豐富嘅甲羅燒放到爐上,並把當中蟹肉,蟹籽,蟹膏加入鵪鶉蛋混合.香氣四溢✨鹹香味配合旁邊青瓜絲,非常適合送酒.朴葉上放上和牛,肉質帶咬勁.然而朴葉味道未見突出
🔸柚子啤酒($88)🔸巨峰啤酒($88)
帶生果味嘅啤酒,清爽更易入口,非常適合女士