2024-07-01
平時夏天都好少打邊爐,但係今次心血來潮想shabu shabu,咁啱行到去尖沙咀所以就揀咗間樓上嘅日式火鍋店睇吓fit唔fit先🤓上到去間餐廳係一間環境比較溫馨嘅小店,燈光柔和,座位都闊落,有足夠嘅空間距離👌🏻今次揀咗個日式雞白湯($138),蔬菜拼盤($98),丸拼盤($128),日本有機雞扒($98)同埋武藏野手打烏冬麵($68)🙌🏻喺叫嘢食之前,餐廳會比一盤醬料九宮格同埋三款唔同嘅醬汁俾你任意混撘,整你自己最鍾意嘅口味🤘🏻比較特別係有薑燒汁同埋袖子汁選擇,薑燒汁比較濃稠😗而柚子汁就比較清新🥸酸酸哋,食熱氣嘅打邊爐就最啱😋👍🏻一開始個湯底上枱已經聞到好香嘅雞湯味😵個湯仲有落杞子一齊煲👍🏻未開始煮其他菜之前,店員suggest我哋飲咗啲湯先,因為係用咗好耐時間煲,出晒味好正🤤個湯成個係奶白色,好濃雞味💯一個唔小心,就嚟成煲湯飲晒,未開始已經結束😛要再fill啲湯先可以開始食😂為咗配返個雞湯,所以叫咗雞排襯返🤘🏻本身諗住佢哋啲A5和牛肉先係主角,但係點知原來雞排都唔錯,幾新鮮同埋滑,唔小心煲得耐咗都唔會好鞋🤭另外兩個拼盤都算多選擇,包羅萬有😋蔬菜種類都有好幾款,例如金針菇、生菜、娃娃菜
另外兩個拼盤都算多選擇,包羅萬有😋蔬菜種類都有好幾款,例如金針菇、生菜、娃娃菜、冬菇、粟米等等👍🏻而丸嘅種類都有成五六款,啱晒唔知點樣揀嘅朋友,可以一次過食晒所有口味😝例如有蟹子丸、魚片頭、魚蛋、牛丸等等💯
最後我哋覺得最值得叫嘅係手打烏冬麵🤩本身order嘅時候可以揀生/熟,我哋揀咗熟所以上枱嘅時候自己倒返個湯底落碗麵到就食得👌🏻以為係普通平時打邊爐嘅烏冬,但係呢一款烏冬麵係比較煙韌,有咬口,配埋個雞白湯一齊食,簡直係全部食物入邊嘅top 1💓