2021-03-09
呢間沾麵店上網睇評價,好評差評各半,試下睇下佢究竟好冇食先!佢呢度既沾麵主要有四種湯底揀:魚介、赤海老、龍蝦,同埋芝士海膽。 1️⃣特製八代海赤海老沾麵($99)佢既沾麵一律係用石鍋上,保溫效果更佳。一黎到,視覺效果一流啊,面頭舖上左啲櫻花蝦,個湯汁熱辣辣仲滾緊既樣😍不過食落冇睇落咁吸引,湯汁既質地好結身,但係唔知點解蝦味唔算好濃。不過幾鍾意呢度既係,佢既沾麵汁係可以無限refill,完全唔洗就住黎沾啲汁,而且次次refill 佢都係成個鍋拎走,refill翻黎既都係熱辣辣滾緊既湯汁! 碗麵有配埋叉燒同糖心蛋,叉燒肥瘦適中,帶有炙燒過既香味,唔錯。溏心蛋都好夠流心!麵方面,食落有咬口,煮既時間啱啱好,亦都好掛汁👍 最後食曬麵可以叫店員加啲雞湯落去淨低既沾米麵汁到飲埋佢,加左湯飲味道唔錯,雖然蝦味唔夠出,但係飲落都ok唔錯。 2⃣️元祖龍蝦沾麵($105)龍蝦湯味道濃好多,感覺有啲似去西餐廳飲既龍蝦濃湯。不過同網上啲評論講既一樣,佢真係好結身,結身得濟😂已經結到唔係好似沾麵用既汁。不過我覺得可接受既,佢好濃好結,沾上麵到食既時候味道更加強,啖啖都係滿滿既湯汁。 叉燒同糖心蛋都係唔錯。最後
1️⃣特製八代海赤海老沾麵($99) 佢既沾麵一律係用石鍋上,保溫效果更佳。一黎到,視覺效果一流啊,面頭舖上左啲櫻花蝦,個湯汁熱辣辣仲滾緊既樣😍不過食落冇睇落咁吸引,湯汁既質地好結身,但係唔知點解蝦味唔算好濃。不過幾鍾意呢度既係,佢既沾麵汁係可以無限refill,完全唔洗就住黎沾啲汁,而且次次refill 佢都係成個鍋拎走,refill翻黎既都係熱辣辣滾緊既湯汁! 碗麵有配埋叉燒同糖心蛋,叉燒肥瘦適中,帶有炙燒過既香味,唔錯。溏心蛋都好夠流心!麵方面,食落有咬口,煮既時間啱啱好,亦都好掛汁👍 最後食曬麵可以叫店員加啲雞湯落去淨低既沾米麵汁到飲埋佢,加左湯飲味道唔錯,雖然蝦味唔夠出,但係飲落都ok唔錯。
2⃣️元祖龍蝦沾麵($105) 龍蝦湯味道濃好多,感覺有啲似去西餐廳飲既龍蝦濃湯。不過同網上啲評論講既一樣,佢真係好結身,結身得濟😂已經結到唔係好似沾麵用既汁。不過我覺得可接受既,佢好濃好結,沾上麵到食既時候味道更加強,啖啖都係滿滿既湯汁。 叉燒同糖心蛋都係唔錯。最後食完之後加湯,飲落更加似西式既龍蝦濃湯🦞係好味既。