2021-01-18
話說我超鍾意食西班牙Tapas🇪🇸,因為貪佢細細碟,種類繁多以及味道濃郁。除舊迎新咁開心,我就同朋友去咗位於尖沙咀The Nate嘅「Tapa Room」食晏。餐廳面積唔大,不過裝修幾四正,而且充份採用落地玻璃窗嘅陽光曬入室內,所以環境好光猛。我哋獲安排坐喺高枱,空間感更佳👍,而且靠近窗邊,能夠望到山林道嘅街景。值得一提係餐廳放餐具嘅櫃桶🍴排列得好整齊。西班牙薯仔蛋餅配日式明太子($88),🥚蛋餅可算係西班牙Tapas之首,亦係普遍以及呢間餐廳最好食嘅菜式😋。依度嘅蛋餅比其他餐廳嘅出品更出色,因為將明太子融入蛋餅,毫無違和感,而且更多咗一份鹹香。切開後更有流心嘅效果,蛋餅內嘅薯仔粒🥔亦為蛋餅提升口感。薄切慢煮八爪魚配日本海葡萄($98),呢個作為前菜非常惹味,墊底嘅橄欖油同酸汁好開胃。🐙薄切八爪魚有四片,配搭埋爆脆嘅海葡萄🍇同明太子食,味道好豐富。西班牙黑毛豬火腿及柚子蜜茄子卷配日本柚子醋汁($68),呢個小食嘅組合有唔同層次,最外層係風乾火腿,入一層係茄子🍆,再入面就係生菜。醬汁用上柚子醋,所以甜甜哋,幾得意🍋。棒棒鵝肝配日本清酒($98),呢道菜嘅賣相好啱打卡📸,不過味道我就麻麻。
值得一提係餐廳放餐具嘅櫃桶🍴排列得好整齊。
切開後更有流心嘅效果,蛋餅內嘅薯仔粒🥔亦為蛋餅提升口感。
棒棒鵝肝配日本清酒($98),呢道菜嘅賣相好啱打卡📸,不過味道我就麻麻。因為球體狀嘅鵝肝比煎香嗰啲濃十萬八千倍🙈,所以真係唔易入口,哈哈。旁邊嘅三小杯清酒🍶有助清清味蕾。
水信玄餅亦都唔錯,起初無諗過西班牙餐廳會有得食,但呢度其實係同日式玩Fusion,所以成件事就變得合理😂。水信玄餅入面加咗好多水果🍓🍎,味道唔太甜。
我哋仲要咗一紅一白Sangria(各$60/杯),汽酒酒味唔會太強。個人認為紅酒底好飲啲🍷。
總括嚟講,呢間Tapas店玩味十足,每款Tapas都加添咗新元素,有別於傳統口味。想試吓新嘢,可以到此一遊吧😁。