2023-01-09
📌 星海.譽宴 (The ONE) - 尖沙咀彌敦道100號The ONE 18樓🗓(7/1) 星期六 ⏰ 早上10點左右💈特式:今日放假早左起身,所以想搵個地方飲返個早茶,橫掂要出尖沙咀買少少野,所以就去左呢間位於The ONE 18樓嘅酒樓飲茶,佢係走比較高檔路線,同埋酒樓擁有個無得頂嘅景。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:佢食物嘅種類就唔算好多,但一般飲茶應有嘅點心都會有,另外仲有一些小食等等,等我同大家講下🫖味道先。今日總共叫左6個點心(招牌胡椒濃雞湯灌湯餃/清香魚肚卷/黑胡椒安格斯牛肉腸/鮮淮山長腳蟹柳棉花雞/薑蔥蒸牛栢葉/紫金醬蒸金錢肚),3個小食(冰鎮萵筍/泡椒鵝掌翼/沙薑豬手粒),1個甜品(香芒糯米卷)。招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 - 呢個雞湯係幾好飲,胡椒味又重,不過隻灌湯餃(應該係叫湯浸餃)就無乜餡料,唔算出色。清香魚肚卷 - 呢個就好普通,真係用腐皮包住魚肚咁簡單。黑胡椒安格斯牛肉腸 - 呢個個味好食,但上枱時已經唔熱,所以感覺麻麻。鮮淮山長腳蟹柳棉花雞 - 呢個就係普通棉花雞,同埋淮山真係唔適合蒸,因為淋左口感一般。薑蔥蒸牛栢葉/紫金醬蒸金錢肚 - 呢兩個就正正常常酒樓
🗓(7/1) 星期六 ⏰ 早上10點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
清香魚肚卷 - 呢個就好普通,真係用腐皮包住魚肚咁簡單。
薑蔥蒸牛栢葉/紫金醬蒸金錢肚 - 呢兩個就正正常常酒樓級數好少少。
冰鎮萵筍 - 萵筍係幾新鮮爽口,配埋豉油芥茉幾清新。
泡椒鵝掌翼 - 不過不失,不過如果做泡椒味,我情願佢做返正常滷水會仲好d。
沙薑豬手粒 - 呢個就真係做得唔錯,粒粒都好爽口,尤其是豬皮位置,不過略嫌沙薑味唔夠重。
香芒糯米卷 - 呢個甜品就值得推介,整體都做得唔錯,又唔太甜,口感味道都有中上水平。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲茶就通常都係叫普洱/水仙/香片/鐵觀音等等,咁佢都有齊呢d最普遍嘅茶品種,不過級數就普普通通。
🍽環境:餐廳環境/裝修係幾靚,因為佢地晚市係會比人包場做婚宴酒席,所以裝修都有返咁上下高檔,加埋大量落地玻璃窗/門,可以盡覽維港海景同香港島山景,仲有好多戶外坐位比客人坐下影相咁。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:店員服務態度都幾參差,有某兩三個比較正常返d,其他就好似懶懶閒咁,尤其係我當日大約10:05分到酒樓門口,因為佢開10點,當時店面好靜一個職員都唔見,我係門口企左10分鐘都無人招呼過,直到10分鐘後先有個知客施施然係入面行出嚟問我幾多位。
💰💸價錢:總數叫左6個點心,3個小食,1個甜品,埋單就$604,比起平時去普通大集團個d酒樓差唔多貴左40%左右,不過味道就比較好,亦有靚景提供,所以見人見智啦。
🐲💬總結:我對酒樓嘅環境/食物質素都幾滿意,不過價錢就唔算平,而家職員服務態度亦有待進步。
推薦指數:❤️❤️❤️🤍️🤍