2022-12-28
Bookmark咗哩間餐廳好耐,今日終於可以試下。店鋪裝修風格都幾有型,走工業風路線,好多位都幾啱打卡。宜家提供咗聖誕套餐可以揀,4-course價格唔算貴,但今日唔想食套餐,咁散叫啦。The Pearl, 成杯嘢好靚,飲落champagne味好濃,仲有陣陣果香和檸檬香,好啱食扒。1632,上面落咗少少玄米碎, 都幾靚。飲落茶香味好濃,比起The Pearl酒味唔算濃。自家製焗蟹肉餅,蟹肉餅焗得熱笠笠,蟹肉落足料,每一啖都食到蟹肉好滿足。伴碟車厘茄醃制過,酸酸甜甜好開胃,同蟹肉好match。鮮蝦煙肉意式多士,多士焗得脆啵啵,多士上料都幾豐富,有蝦肉,煙肉,火箭菜同沙律醬,全部夾埋一齊食好好味。慢煮伊比利亞黑豚肉,哩個真係不得了,用慢煮方式烹飪,火候掌握得啱啱好。豬肉食落好幼滑,一D都唔覺得柴。伴碟好有心思,有車厘茄,紅酒燴梨同香煎蘆筍,好少係伴碟出現紅酒燴梨,食落同豬肉好夾。烤澳洲羊西冷,揀咗哩碟餸係因為伴碟有油封獨蒜。油封鴨腿食得多,油封獨蒜係第一次食,不過真如OP好評一樣,真係好好味。蒜頭蒜味油封後更加濃郁,夾埋羊肉一齊食,勁LIKE。羊肉煎得啱啱好,食落完全沒有膻味,仲好juic
烤澳洲羊西冷,揀咗哩碟餸係因為伴碟有油封獨蒜。油封鴨腿食得多,油封獨蒜係第一次食,不過真如OP好評一樣,真係好好味。蒜頭蒜味油封後更加濃郁,夾埋羊肉一齊食,勁LIKE。羊肉煎得啱啱好,食落完全沒有膻味,仲好juice。伴碟仲配埋印度茄子,又係好好味,同羊肉都好夾。
估唔到哩間餐廳咁出色,比咗好多驚喜,價錢仲唔算貴,掂!