Henry既每個角落都散發住傳統高級扒房既氣質、美國德州煙燻燒烤既風味。餐廳既裝潢雅緻時尚,氣氛格調皆醉人,相當適合慶祝活動。廚房有明火焗爐與炭烤爐,可以處理各種嚴選既乾式熟成牛肉,對於愛牛人士確為喜訊。在先進入主題前,喝一杯熱身既雞尾酒,想要喝一點的雞尾酒,看着在酒吧精緻既酒櫃,似係為精彩既雞尾酒來一個美麗既預告。侍者為我選來了這杯,有清新refresh既感覺。如果喜歡打卡嘅話,推薦友人所點用蘋果木煙燻油脂製作既「Dallas」,視覺滿分。HENRY 既「凱撒沙律」(Little Gem Caesar Salad, $188),除咗有經典既麵包屑,帕馬森芝士外,仲有西蘭花、層層分明而可口既五花肉,齒甲間充滿油脂嘅香氣,喜歡呢個全新嘅體驗。「珍寶蟹餅」 ($298)不論賣相與蟹肉既分量皆十足,能吃出蟹餅內有絲絲嘅蟹肉。以櫻桃蕃茄醬提升蟹肉嘅鮮甜味道; 同時墊底既香草蒜泥蛋黃醬亦能做到怡人既平衝。「大廚招牌牛肉他他」 (Chef’s signature steak tartare, $328)為個人認為必點嘅前菜,以澳洲和牛加入22個月帕馬臣芝士、醬油漬蛋黃,以鹽、橄欖油先醃過,現點現做

「大廚招牌牛肉他他」 (Chef’s signature steak tartare, $328)為個人認為必點嘅前菜,以澳洲和牛加入22個月帕馬臣芝士、醬油漬蛋黃,以鹽、橄欖油先醃過,現點現做,口感綿滑,相當入味,建議食法係配香口既小多士。

前菜既部分仲有「香烤牛骨髓」,輕挖一口,配口感綿密香軟既酸種麵包,成就另一份美味。

來到主菜嘅部分,必試「Signature Whisky Frame Porterhouse」($2,688/ 42oz),吃前能看到很型格既藍藍威士忌火光,一分Porterhouse既有Striploin,亦有Tenderloin,上菜時已經滿有肉香,肉質呈現粉嫩既顏色,紋路清晰。

不忘還有「Beef Brisket」, 可以配返HENRY自家製既燒烤醬一齊食,提升味道。

配菜既話力薦烤粟米排骨、烤蒜香薯蓉,前者爽甜,後骨香軟綿滑,每口都是美味~

甜品既話有5款, 每款都相當有睇頭,個人就最欣賞香甜爆谷新地,精彩嘅晚餐,就隨住食埋甜品就圓滿落幕喇~