2024-09-08
尖沙咀呢間「Check in Taipei」地點十分方便,海港城行住街一路過去啱啱好,又有冷氣又有野睇。餐廳裝修柔和,粉色裝修很有少女心,坐落十分舒服,枱與枱之間空間夠,有一半座位是卡位,梳化椅更加舒服!「擔擔手工餃」一上碟,餃子嘅外皮好薄,裏面的餡料若隱若現。餃子上面配上擔擔醬,花生味濃郁,令餃子食落更香口。餃子裏面的豬肉和菜的比例啱啱好,調味適中不會太濃!「大阪燒海鮮蛋餅」呢道菜外觀真係幾吸引,金黃色嘅蛋餅上面塗滿了大阪醬汁和木魚碎。蛋餅煙靭配上啖啖海鮮,有墨魚、蝦和蟹柳。整體味道很夾,喜歡吃大阪燒的人不能錯過。「蒜泥台灣水蓮」每次去台灣都會必叫的水蓮,香港不是很多台灣店舖有這款蔬菜,所以今次見到一定要叫。呢道菜相對清淡和健康,但係佢嘅味道卻出奇好,自從試過一次水蓮菜後,就念念不忘。水蓮鮮嫩爽口,配上蒜泥醬,味道非常特別。蒜味唔會太重,恰到好處,仲有一種清新的口感。「招牌牛肉麵」牛肉麵是台灣的名菜,不能不試一下。牛肉煮得軟嫩,份量都多,湯底濃郁,味道非常入味。喜歡這裏的麵條彈牙,口感良好。湯底用咗好多香料熬製,食落去有種濃厚而不油膩嘅感覺,令人忍不住飲了很多口!最後,飲品叫了「紅豆
一上碟,餃子嘅外皮好薄,裏面的餡料若隱若現。餃子上面配上擔擔醬,花生味濃郁,令餃子食落更香口。餃子裏面的豬肉和菜的比例啱啱好,調味適中不會太濃! 「大阪燒海鮮蛋餅」
呢道菜外觀真係幾吸引,金黃色嘅蛋餅上面塗滿了大阪醬汁和木魚碎。蛋餅煙靭配上啖啖海鮮,有墨魚、蝦和蟹柳。整體味道很夾,喜歡吃大阪燒的人不能錯過。 「蒜泥台灣水蓮」
每次去台灣都會必叫的水蓮,香港不是很多台灣店舖有這款蔬菜,所以今次見到一定要叫。呢道菜相對清淡和健康,但係佢嘅味道卻出奇好,自從試過一次水蓮菜後,就念念不忘。水蓮鮮嫩爽口,配上蒜泥醬,味道非常特別。蒜味唔會太重,恰到好處,仲有一種清新的口感。 「招牌牛肉麵」
牛肉麵是台灣的名菜,不能不試一下。牛肉煮得軟嫩,份量都多,湯底濃郁,味道非常入味。喜歡這裏的麵條彈牙,口感良好。湯底用咗好多香料熬製,食落去有種濃厚而不油膩嘅感覺,令人忍不住飲了很多口! 最後,飲品叫了「紅豆沙牛乳」。紅豆沙煮到起沙,加上牛奶嘅醇厚,飲落感覺好舒暢。
總括來講,「Check in Taipei」喺尖沙咀真係一個唔錯嘅選擇,無論係菜式定飲品都充滿驚喜。尤其是在尖沙咀逛完街嚟食最適合,當日也見到不少人逛完街一袋二袋來吃。