香港嘅美食文化大多來至外國,公司治係美國嘅club sandwich,西多士來自法國,仲有港式西餐等都來至歐美,而港式漢堡都係其中之一,而身為Burger迷嘅我當然由細食到大啦。 嘉寶漢堡總店位於葵涌,2015年開業至今,同「時新漢堡包」一樣深受港人歡迎。 老闆鐵哥之前做過西廚,但一直鍾情港式漢堡,唔似外國漢堡size大到爆,港式漢堡size偏細,薯條都冇咁多。 餐廳選擇眾多,單單肉類就有齊豬牛羊雞。 小食有燒賣炸芝士薯餅炸雞塊等,價錢實惠又多野揀。 環境以快餐店黎講算非常之乾淨,又符合現代風格。 門口仲大大隻字寫著「聽日先減肥diet tomorrow」只能講真係好符合現實。 香辣煙肉蘑菇芝士牛堡$ 52 +烤洋蔥$ 3 +套餐$ 16(炸燒賣+ coke zero)Burger其實比想像中大份,cp值高。 茄汁竹籤紙巾嗰D全部自己拎。 港式漢堡通常都只會用普通麵包,我都預咗嘅,但呢個都幾厚嚇,唔係普通快餐店常用帽隻。 麵包有輕微烘過,微脆。 口感鬆軟,有少少牛油香,麵粉香呢啲就唔好太講求。 我個人希望可以再烘得耐D,以防整濕個包。 牛肉用上牛助條再將佢切碎做扒,餐廳以慢煮方法烹調,

香辣煙肉蘑菇芝士牛堡

牛肉用上牛助條再將佢切碎做扒,餐廳以慢煮方法烹調,中間仲保留到肉汁。 肉質鮮嫩,肉味濃厚,好juicy,有少少脂香,調味就冇乜,主要食佢嘅肉味。

香辣煙肉蘑菇芝士牛堡

上面有片熱溶過嘅芝士同蘑菇,烤洋蔥(+$3)同辣醬。 蘑菇烤得乾身,爽彈多汁,但就缺乏調味。 烤洋蔥類似焦糖洋洋蔥,但係啡色嘅,食落軟腍,如果有更多甜味同牛油香就好啦,但畢竟只收我$ 3。

辣醬主要以麻辣味為主,有少少甜味,就係兒時哪既味道,但對我而言就有啲太濃/辣。 下面就有蕃茄生菜同沙律醬,蕃茄好在放喺生菜上面,如果唔係個包就濕L曬。 沙律醬偏酸,唔算太甜。

炸燒賣

燒賣竟然有八大舊,仲多過早餐份量,而且又大大粒。 不過就係炸定嘅,外皮直頭係硬,好難咬開,裡面只係微暖,好快就凍咗,好在入面仲係彈牙,起膠,用咗椒鹽調味,味道大家都知啦,充滿童年回憶,但建議叫蒸燒賣啦。

整體黎講Burger非常之唔錯,價錢真係冇得鬧,Cp值高,燒賣就希望唔係炸定嘅,但都好有童年回憶,極之推介呢間。
15 分鐘 (堂食)