位於尖沙咀漆咸圍嘅一間樓上Omakase 一到餐廳位置,外邊係一個好寫意嘅戶外庭院 戶外環境俾人一種好舒適嘅感覺。好適合同朋友喺度飲酒傾吓偈。今次簡左花Hana 好期待呢😍😍<前菜>▪️豆乳腐皮·磯煮鮑魚·北海道黑梅貝▪️腐皮掛滿濃香豆乳 磯煮鮑魚肉質軟腍 黑梅貝肉質飽滿彈牙 鮮甜大滿足▪️北海道白子▪️白子口感綿密柔滑入口即融,味道豐厚 加上酸甜口感特別開胃▪️剝皮魚·野生油甘魚·自家製苦瓜漬▪️剝皮魚口感爽彈 肝汁味道恰到好處唔會過分濃烈,亦都唔會有任何腥味 有提鮮嘅作用 寒鰤魚經火炙後 油脂感更顯突出自家製苦瓜漬 超有驚喜 甜酸並進入口留甘 獨有嘅做法,令苦瓜入口更加爽有驚喜 清新味蕾<季節の料理>▪️香箱蟹▪️滿滿蟹肉蟹籽蟹膏嘅香箱蟹 入口清甜 個人覺得唔使點香醋 更能食到蟹肉鮮甜味道 Seasonal香箱蟹去到今年差唔多尾聲。▪️鮟鰊魚魚肝配もなか▪️鮟鰊魚魚肝加上些許黃蘿蔔、蔥、七色芝麻&紫蘇葉令鮟鰊魚魚肝油脂感唔會太heavy. もなか最中餅 增添口感 個人欣賞七色芝麻 咬開後散出濃郁芝麻香氣<季節の料理>▪️燒吞拿魚下巴▪️燒吞拿魚下巴肉汁豐盈
今次簡左花Hana 好期待呢😍😍
▪️香箱蟹▪️
▪️鮟鰊魚魚肝配もなか▪️
<季節の料理>
▪️燒吞拿魚下巴▪️
燒吞拿魚下巴肉汁豐盈 入口即溶 最中意食半透明感部位 口感一流 膠質滿滿嘅呢
<握り寿司・七貫>
▪️北海道海膽▪️
滿滿海膽入口軟滑即溶 帶有啖啖的海水鮮味
重點完成唔腥 食得到的新鮮
▪️拖羅手卷▪️
拖羅手卷加入天婦羅碎 加上脆口嘅紫菜同小黃蘿蔔搭配 增加入口層次感 連同滿滿油脂感嘅拖羅 口感滿分
▪️椀物▪️
濃郁魚湯 鮮甜美味 好暖身呢
▪️デザート▪️
時令水果 蜜瓜甜度十足
總括嚟講 餐廳由從舒適嘅戶外庭院到用心食物都好有吸引力,成個用餐體驗都令我印象深刻,每一道菜品都有其獨特之處 從前菜嘅多樣化到握壽司嘅精緻,再到季節料理嘅驚喜,可見廚師用心 每一道菜都展示了料理人的精湛技藝和心思。