2016-10-30
去左公司附近間韓燒食飯聯誼, 一貫韓式地道韓燒格局,每人一碟醬料, 非常讚有款蒜蓉汁, 清新好惹味, 其他韓式鋪好似未試過有. 其餘就有麵豉醬同辣醬, 兩樣都正常. 前菜有5大碟, 最鍾意係生菜果碟, 以為個汁紅色係辣, 原來祗係酸酸甜甜, 所以食左好開胃.有款牛叫牛板腱肉, 寫住"HOT"既字樣, 唔知係咩位置既肉, 好奇心驅使下叫左黎食. 生既已經見到油脂分怖非常平均, 好似雪花一樣.侍應急不及待幫忙燒, 侍應既手勢係好D, 燒左一陣個表面已經熟左, 一路聞到肉香, 而且唔伯過燶.過多一陣侍應話食得, 一睇片肉好似一層油脂, 一層肉, 紋理分明. 一咬肉質細緻嫩滑, 入口即溶, 非常有濃郁既肉味, 肉味響口腔久久不散, 未食過呢個板腱肉位, 原來咁好味.燒肉又點少得五花肉, 真係一層一層, 好靚, 燒完應該會好香.侍應幫手燒左一輪已經變左金黃色, 店內既人越黎越多, 所以之後自己繼續燒.五花肉入口軟嫩, 雖然有層脂肪, 但完全唔覺得肥膩, 好香好惹味. 另侍應比左碟有鹽既調味, 佢話食五花肉點呢個會更加引出肉香.呢間韓燒店雖然地點唔起眼, 但食材真係非常有驚喜.
有款牛叫牛板腱肉, 寫住"HOT"既字樣, 唔知係咩位置既肉, 好奇心驅使下叫左黎食. 生既已經見到油脂分怖非常平均, 好似雪花一樣.侍應急不及待幫忙燒, 侍應既手勢係好D, 燒左一陣個表面已經熟左, 一路聞到肉香, 而且唔伯過燶.過多一陣侍應話食得, 一睇片肉好似一層油脂, 一層肉, 紋理分明. 一咬肉質細緻嫩滑, 入口即溶, 非常有濃郁既肉味, 肉味響口腔久久不散, 未食過呢個板腱肉位, 原來咁好味. 燒肉又點少得五花肉, 真係一層一層, 好靚, 燒完應該會好香. 侍應幫手燒左一輪已經變左金黃色, 店內既人越黎越多, 所以之後自己繼續燒.