2022-09-04 278 瀏覽
尖沙咀有好多可以睇到海景嘅餐廳,今日就去咗The One 好多人打卡嘅 PHENOMENON WINE • DINE。除咗可以望到維港同港島嘅景色,餐廳入面嘅設計都好科幻好有特色,參照咗Disney 電影《創戰記 Tron Legacy》,日落同夜晚都有好唔同嘅感覺,未食飯先用咗兩個字影相~我哋叫咗個5-course set dinner,正式開始之前餐廳serve咗餐包,當中牛角包外脆內軟,非常出色,配合餐廳特製香草牛油,香氣撲鼻。前菜:香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果。焦糖洋蔥為菜式帶多少少甜味,無花果味道清新,減輕咗鵝肝油膩感,同時多士吸收咗鵝肝香濃嘅味道,分外滋味。朋友就揀咗挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕斯。牛油果同帶子嘅配搭味道新鮮,牛油果慕斯少少酸,帶出帶子同三文魚嘅鮮味,香脆嘅多士則帶出不同口感。餐湯:PHENOMENON 法式龍蝦湯、干邑忌廉。龍蝦湯用咗十公斤新鮮龍蝦長時間熬製,唔只有有龍蝦肉,仲有好濃海鮮味。自家製烤南瓜濃湯。南瓜湯上面打咗泡,再用杯裝住,好似飲緊cappuccino咁,當然個湯帶有甜甜的南瓜味。意粉:波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉

餐包(配餐廳特製香草牛油)

香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果

挪威三文魚刺身、醃製北海道生鮮帶子、牛油果慕斯

PHENOMENON 法式龍蝦湯、干邑忌廉

自家製烤南瓜濃湯

意粉:波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉。波士頓龍蝦尾肥美彈牙,食落仲有龍蝦肉粒,粗身意粉完美吸哂同樣用龍蝦熬嘅汁,非常juicy。
波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉

香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆。用咗馬來西亞蜆肉,又大隻又好肉地,扁意粉入面混入咗有紅辣椒,自帶均勻辣味。
香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆

主菜:烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁。5成熟嘅美國Angus Prime肉眼扒,外面焦香、入面鮮嫩,鵝肝薯蓉smooth得嚟多咗陣鹹香味。
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁

迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花、肉汁。羊架叫咗五成熟,相對嫩口,廚師係羊架外圍加咗一層乾蒜,別具風味。第一次食千層薯,牛油同忌廉味好重,令到整體口感好香滑。
迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花、肉汁

甜品:烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕。除咗擺設精緻,餐廳自家製cheesecake仲係每日新鮮製造,外面鬆軟同時入面creamy,每啖都帶有淡淡芝士香。意大利芒果味gelato酸酸甜甜,令到成個甜品變得清新。
PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇;烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕

PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇。同樣自家製tiramisu,打開已經聞到濃濃的咖啡香味,同樣每日新鮮製造,餐廳做法非常正宗,用咗大量expresso粉,並加咗白蘭地浸餅底,令每一條餅底都有香濃嘅酒味。

除咗有一流嘅風景,餐廳嘅菜式每日由老闆親自監督出品,所以都好有水準。整晚都係視覺同味覺嘅極佳享受。
2022-08-22
餐包(配餐廳特製香草牛油)
香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果
香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁
迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花、肉汁
  • PHENOMENON法式龍蝦湯、干邑忌廉
  • PHENOMENON誘惑醉人提拉米蘇;烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕
  • PHENOMENON法式龍蝦湯、干邑忌廉