2023-03-20 29 瀏覽
朋友最近試咗呢間位於尖沙咀嘅胡爐,食完回味無窮,特別約我去食多次。餐廳裝潢好有心思,擺設及餐具都好靚。餐廳提供一盤醬料,入面有好多不同醬料選擇,大家可以悉隨尊便配搭喜愛嘅口味。餐牌入面嘅湯底選擇好多,包括有醉八鮮鍋,火焰龍蝦海鮮鍋,鮮椰青雞鍋同胡椒豬肚花膠雞鍋等等,款款都相當吸引。趁天氣仲有少少涼,點咗個胡椒豬肚花膠鍋試吓先。 胡椒豬肚花膠鍋 ($328) - 首先個湯底已經有濃濃胡椒豬肚香味,另提供雞件及花膠加入湯底。雞件同花膠分量十足,雞肉嫩滑,花膠仲係大件厚身。提一提大家,打邊爐前可以先飲咗呢個湯先,入口充滿胡椒香辣味,非常好味。 胡爐牛拼盆($398)- 拼盤有多款不同牛嘅部位,包括有極上手切牛頸脊、安格斯手切肥牛、牛舌芯、牛胸爽同霜降牛粒。牛味濃郁,肉質鮮嫩。 紫菜炸響鈴($88) - 呢間餐廳嘅響鈴係即叫即炸,入面仲加埋紫菜,難怪入口咁爽脆好味,口感一流,絕對係必食推介。蔬菜拼盤 ($63) - 分量相當多,蔬菜種類有白菜仔,菜心同唐生菜,新鮮好味,食完感覺健康啲。 醉胡爐五寶餃($128)- 拼盤有黑松露蟹肉餃,韭菜餃,雲吞, 魚皮餃等,隻隻都大大隻,味道唔錯。泰式無骨

泰式無骨鳳爪($78)- 泰式醬帶酸酸甜甜,鳳爪去骨,入口啖啖肉,好開胃嘅前菜。

餐廳環境別緻有風味,各種食材質素都好好,鍾意打邊爐,對湯底同食物有要求嘅朋友真係要試下,值得推介。