2024-10-28
原來寶勒巷嗰邊開咗一間素食嘅印度菜,素菜控嘅朋友可以留意吓,今次同朋友叫咗幾樣嘢share,試吓素食嘅印度菜,有啲好唔同嘅感覺SEV PURI:係一種經典印度街頭小吃,以下主要成分組成:脆脆的薄脆片,係由炸過的豆面片製成的小脆片,具有酥脆的口感再加調味馬鈴薯塊+ 洋蔥、青椒、香菜絲再配上青檸汁、香菜醬、塔馬琳醬等多種調味醬料,口感Q彈爽脆,味道酸甜鹹香PAV BHAJI:由各種蔬菜燉煮而成的咖喱,主要成分可能包括洋蔥、蕃茄、馬鈴薯、青椒,加入各種香料- 孜然、芝麻、芝麻、芝麻等,調製成一種濃郁香醇的咖喱,再配上香軟嘅小麥麵包,口感獨特,咖喱濃郁回甘,麵包軟糯鬆化DAL MAKHANI:其濃郁的口感和豐富的風味,主要係用上黑扁豆+牛油+鮮忌廉 +香料,煮成嘅咖喱,別有一番風味,通常搭配印度餅,今次我哋就選擇咗蒜蓉味嘅 Naan breadPANEER TIKKA (2 TYPES):由嫩滑的印度奶酪製成,並經過香料-紅辣椒粉&印度香料粉醃製後烤製而成,搭配薄荷醬享用,口感濃郁,適合喜愛濃厚風味的人。當然我哋都有做兩杯唔同特色嘅飲品啦,一杯就係好出名嘅Mango Lassa ,而另一杯係番
SEV PURI:
係一種經典印度街頭小吃,以下主要成分組成:
PAV BHAJI:
DAL MAKHANI:
PANEER TIKKA (2 TYPES):
當然我哋都有做兩杯唔同特色嘅飲品啦,一杯就係好出名嘅Mango Lassa ,而另一杯係番石榴汁,再加辣椒粉嘅無酒精飲品,感覺都好特別,好fresh!