2024-09-04
🐻👩🏻話日式燒肉成日食,想轉下口味但系又想食好多肉,🐻👨🏽諗諗下好似好耐無食韓式燒肉,咁啱聽朋友講尖沙咀有間開業十多年既韓珍食物好有水準,仲系韓國人老闆主理,二話不說就訂枱即晚食一食佢。🐻韓珍裝修走型格簡潔路線,空間感好好,一坐低就有種舒適既感覺。🐻👩🏻睇完餐牌發板揀濟洲黑毛豬套餐,二人餐盛惠$780,有三款肉,包括黑毛豬五花肉,黑毛豬前上肩肉,特級豬頸肉,最驚喜系店員會幫手燒肉,真系做到飯來張口既地步。🐻食韓國菜當然少不了前菜,辣既有泡菜,芽菜,同八爪魚粒,甜既有炸蝦仔,味道好正宗,唔似坊間既泡菜一陣酸味,而且全部可以免費追加。🐻食完前菜就有店員哥哥燒五花肉為我哋打開胃口,五花肉外皮燒到焦脆,肥瘦相間,用生菜夾住,加醬洋蔥絲同小小鹽調味,完全唔膩。第二款系黑毛豬上肩肉,豬肉大大塊,燒完入口感受到肉味好濃,口感脆中帶嫩,又系一種體驗。🐻最後系豬頸肉,口感爽口,越嚼越有肉味,食完對豬頸肉改觀。值得一提系店員燒到中途會用方包吸油,清理爐面燒焦殘渣,而且會不斷講解燒肉既燒法,特性,完全感受到細心既服務。🐻食完三款黑毛豬都飽左七成,最後店員會即席烹調泡菜炒飯,食完真系啱啱好,🐻👩🏻感到好滿意,
🐻食完三款黑毛豬都飽左七成,最後店員會即席烹調泡菜炒飯,食完真系啱啱好,🐻👩🏻感到好滿意,仲撩起去韓國既興致,問🐻👨🏽幾時來個快閃韓國之旅,真系考起🐻👨🏽。
#韓珍 #韓國 #韓燒 #尖沙咀 #hkfood #hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #foodie