近排都食左唔少好西,一係拉麵一係燒肉🤓再唔係就居酒屋或者烤魚之類,作為吃貨第一原則就係不斷試新餐廳☝🏻10隻數字數下數下都差唔多到打邊爐喇🥘但又唔想去大排長龍果種半自助式放題,想兩個人chill下,淨係品嘗一下火鍋既滋味,同frd吹下水,順便傾下近排轉左新工既麻煩事,老規矩都係上openrice search下,最後揀左依間新金鍋店。裝潢都頗氣派,尖沙咀依種黃金地段黎講,座位都算闊落舒服🤟🏻湯底都好多選擇,因為做緊新店優惠,$148湯底免費,除$148同胡椒豬肚以外湯底半價,頭啖湯寧捨抵🤣 麻辣鴨血,蜂巢豆腐都係免費任添,sapporo生啤仲係買一送一🍻✨野生菌老雞鍋 原價$368 半價優惠$184最後嗌咗依款好出色嘅野生菌老雞鍋🥹都幾印象深刻,以豐富多樣嘅雲南新鮮野生菌做主角,款式非常多,大小長短不一🍄有一款更加係超軟腍仲索哂汁👍🏻 湯頭好濃野菌味,鮮甜十足,但又唔會好膩既感覺。雞肉嫩身非常滑,同野生菌清甜醇厚嘅湯味口感幾match,而且份量都頗多,兩個人夠哂食🤫另外我都有專登係放其他材料之前先倒左一大碗湯先,慢慢品嘗,飲落去仲幾暖胃。✨安格斯三角肥牛 $268擺盤幾靚,三角肥牛顏色

✨野生菌老雞鍋 原價$368 半價優惠$184

✨安格斯三角肥牛 $268
擺盤幾靚,三角肥牛顏色粉嫩,忍唔住打個卡先,食落肉質細膩,油花分佈均勻,入口即化,但無我想像中咁有油膩感😳反而每片肉都有牛肉嘅香味,配搭火鍋野生菌湯底,更滋味🤤

✨蒙古羊肉片 $48
食完雞同牛,試下羊肉,比較少火鍋店有,食落完全無羊嘅騷味,但又食到羊果種獨特嘅味道😋片薄而均勻,質地細嫩,而且都幾大份,性價比幾高🤝🏻

✨手打蝦滑 $88
蝦滑質地細膩,口感彈牙,充滿蝦肉嘅鮮甜。另外再加左少少蟹子去襯托蝦嘅鮮味,好好食😎

✨炸魚皮半份 $28
每次打邊爐既必點之選,香脆可口,有一半就咁食,有一半就沾湯食,一樣咁正🥳

✨午餐肉半份 $28
超好食!我估應該係炸,又係必點小食之一!

✨娃娃菜 $48
基本上係我每次打邊爐都會叫嘅火鍋配料,我最愛。娃娃菜清脆爽口,超新鮮🥬 能夠食到娃娃菜本身既甜味,同埋吸收火鍋湯底嘅精華,𤊒到佢半腍半爽就最正🤤 半自助式放題既娃娃菜絕對係無咁好食!

✨龍眼蜜 $28
飲落清甜可口,龍眼味道好凸出,蜜糖味道都恰到好處,唔會有種死甜感覺,清涼解渴之餘又有營養,夏天飲就最爽🍹

✨洛神花茶 $28
口感清涼,花香同酸味拎到個平衡,唔錯,因為平時飲果d都比較酸。

✨楊枝甘露
清甜可口既芒果味,一點也不酸,推薦👍🏻

小總結依家做緊個優惠都幾抵食,賣單每人4舊水,食物質素仲要完勝半自助式火鍋放題❗️野菌湯完全喜出望外❗️而且一樣食到咁飽,我會揀黎依類火鍋店食,因為材料真係新鮮好多🥹淨係娃娃菜已經高下立見,10點後火鍋材料仲有8折,下次星期五ot既話可以同frd黎happy friday🤣
2024-03-21