2015-08-28 692 瀏覽
見到OPENRICE 介紹的私房菜, 因為評分極高, 而且有70個LIKE, 所以去試一試 。當天與女朋友去餐廳食飯,安排到一個房中用餐,感覺幾好,好靜,情調不錯,很合適談情用途,房中共有兩張獨立卓子,即是可供兩對朋友用餐。我們ORDER左兩SET DINNER,另外加了西班牙伊比利亞黑毛豬,先來牛油包配自制特式醬 (是日醬有茄子醬及椰菜花醬),面包幾軟熟,配上醬料,很好既配搭,再來係黑毛豬,上面配有杏脯乾、芝麻及杏仁,食落好有口感,又無甘油膩,跟著我同女朋友各點了曼拉斯加皇帝蟹肉凍配斑蘭天使麵及香草醬醃吞拿魚配阿枝竹,因為想兩樣都試小食都少少。先講天使麵,味道過於淡口,啫哩凍內有蟹肉絲,不過有D殼,未完全清理乾淨。本人較喜歡香草醬醃吞拿魚配阿枝竹,吞拿魚好滑好嫩,值得一試。食完前菜,來了龍蝦忌廉濃湯及香橙薑汁凍湯,龍蝦忌廉濃湯略嫌太濃,香橙同薑汁味道很夾,喜歡凍湯的朋友,可以一試。之後就係香煎法國鵝肝配杏仁脆,有少少失望,鵝肝唔夠香同滑,再上士多啤利雪葩,清清個味蕾,士多啤利味本人唔太好,所以淺嘗。再來係主菜, 我點了和牛,女朋友點了雪魚,和牛方面,雖然點的是5成熟,但好像過熟,跟我
我們ORDER左兩SET DINNER,另外加了西班牙伊比利亞黑毛豬,先來牛油包配自制特式醬 (是日醬有茄子醬及椰菜花醬),面包幾軟熟,配上醬料,很好既配搭,再來係黑毛豬,上面配有杏脯乾、芝麻及杏仁,食落好有口感,又無甘油膩,跟著我同女朋友各點了曼拉斯加皇帝蟹肉凍配斑蘭天使麵及香草醬醃吞拿魚配阿枝竹,因為想兩樣都試小食都少少。先講天使麵,味道過於淡口,啫哩凍內有蟹肉絲,不過有D殼,未完全清理乾淨。本人較喜歡香草醬醃吞拿魚配阿枝竹,吞拿魚好滑好嫩,值得一試。食完前菜,來了龍蝦忌廉濃湯及香橙薑汁凍湯,龍蝦忌廉濃湯略嫌太濃,香橙同薑汁味道很夾,喜歡凍湯的朋友,可以一試。之後就係香煎法國鵝肝配杏仁脆,有少少失望,鵝肝唔夠香同滑,再上士多啤利雪葩,清清個味蕾,士多啤利味本人唔太好,所以淺嘗。再來係主菜, 我點了和牛,女朋友點了雪魚,和牛方面,雖然點的是5成熟,但好像過熟,跟我想像的和牛有一段比較大的距離,我試了一點雪魚,煎得金香美味。再之後是甜品及西茶來提一提神。
總括環境同服務幾好,食物方面,如果選取得宜,是還可以試的地方。

2015-08-18
用餐優惠