2022-09-03
When my feast matches my birthday mood首次嚟南昌呢間居酒屋日式餐廳、感受到每個角落有著濃厚的日本昭和氣息;卡位以籐和竹簾做主題裝飾、牆身貼上懷舊日式小海報、天花掛上竹籠燈飾呢啲細節位幾特別。朋友特登book呢間餐廳嚟賀我生日、話大家食日本嘢飲吓清酒真夠老友炙燒吞拿魚沙律Grilled Tuna Salad> 性價比高,幾片大的炙燒吞拿魚魚味香濃,配多款新鮮沙律菜和醋汁,真係無得彈的開胃前菜燒日本魷魚一夜干Grilled Dried Japanese Squid > 師傅燒烤工夫到位,魷魚腍而有咬口、香口味道鹹鮮,送酒一流本鮪魚6點盛・六貫壽司Tuna Sushi Platter > 餐廳主打鮪魚點可以唔叫呢set?鮪魚壽司件件都幾有質素,蔥吞拿魚腩蓉軍艦和肥美的中拖羅係我至愛、愈食愈唔夠喉清酒蒸日本生蠔(6隻)Sake Steamed Japanese Oyster 6pcs > 原鍋上的鮮蠔、職員比個鬧鐘提醒我哋、一響再焗多兩分鐘就食得!蠔隻中等size好好肉地、幾入味滿滿清酒香,好食陶板炭火燒雞Grilled C
炙燒吞拿魚沙律
Grilled Tuna Salad
燒日本魷魚一夜干
Grilled Dried Japanese Squid
本鮪魚6點盛・六貫壽司
Tuna Sushi Platter
清酒蒸日本生蠔(6隻)
陶板炭火燒雞
Grilled Chicken
> 上枱時剛煮起成碟陶板燒雞滋滋作響好吸引!雞件份量好多調味好okay、香脆啖啖肉送酒最正
海蝦雜錦天婦羅
Shrimp & Vegetable Tempura
> 炸漿厚度適中、炸蝦夠晒大隻口感幾爽脆;還有南瓜茄子和冬菇tempura豐富好味
豚肉味噌湯
Pork Miso Soup
> 湯料十足、有大片豚肉海帶等令湯味更鮮甜濃郁
自家釀造梅酒
Umeshu
> 店自家釀製的紀州梅酒,入口香醇順口、甜甜哋無咁易醉,我哋邊飲談天說地邊食壽司好開心