2018-08-13 824 瀏覽
今次好似已經係第三次嚟幫襯呢間上海小籠皇,因為屋企人都覺得佢味道唔錯,再加上位置方便,又唔洗大排長龍等位入座。 上次嚟叫咗碗四川擔擔拉麵覺得好味,所以今次又翻啅佢多一次,依然係咁好食,仲要餓到唔記得影相添, 湯底都幾濃同埋好香嘅花生味,有小小微辣,要將啲肉碎同埋麵條撈埋一齊入口,幾個人share一小碗咁,好快就K.O.仲有一樣嘢我唔記得咗影嘅係雞絲粉皮, 因為我太鍾意食喇,唔搶嘅話好快冇哂我家有位小朋友好鍾意食上海粗炒同埋上海炒年糕,呢兩樣我都唔鍾意食嘅所以我唔評論啦,不過佢哋就次次都會叫。今次我試下叫咗個糖醋排骨,大家都覺得好有驚喜,爭住要食,糖醋比例剛剛好,酸酸甜甜好開胃,排骨夠腍亦算多肉,大家對佢嘅評價都好高至於佢嘅招牌小籠包我就麻麻地啦,雖然佢味道都OK嘅,但我嫌佢包皮都太厚了,唔太喜歡。另外一個比較出色嘅餸菜係黃金蝦仁,呢碟嘢雖然膽固醇超高,但亦都深得我哋嘅喜愛,佢外面有好濃郁嘅咸蛋黃,炸到熱辣辣脆卜卜,可以令人一粒一粒食唔停口 不過呢間舖頭價錢都算有小小貴,都係比較適合一班人嚟食,可以叫多幾個餸,咁除番開人頭嚟計就會比較划算啲啦
上海炒年糕
糖醋排骨