2018-05-05 218 瀏覽
今日約咗朋友去大圍踩單車,踩之前上網搵下有咩食,發現有間韓國菜,就決定試下!餐廳位於一個屋村商場入面,距離大圍站都有一段距離,都搵左一陣。估唔到係一個咁殘舊既商場入面,竟然有一間裝修得咁新潮嘅韓國餐廳!一坐低店員就預備左泡菜,黑豆同芽菜做開胃小食。一見到menu有部隊鍋,我就忍唔住叫左個芝士部隊鍋,肉類就揀左豬肉。鍋料都幾豐富,有辣炒豬肉,午餐肉,魚糕,金菇,烚蛋,椰菜同即食麵。爐邊有粟米,芽菜,芝士同蛋。大約滾5分鐘就可以食喇!湯底只係有由辣炒豬肉個度浸出既辣味,所以唔太食得辣嘅人都絕對冇問題。溶左既芝士加粟米真係好正,而爐邊蛋煮到半熟就可以食,十分滑嫩!成個鍋份量岩岩好夠2個人食。另外我哋都要咗一份韓式壽司,又係我最愛既午餐肉!饀料有青瓜,菠菜,蘿蔔,蛋同餐肉,用左韓國紫菜包住軟硬適中既米飯,好有媽媽準備既味道,簡簡單單已經好好食。一般韓國餐廳收費都比較貴,但呢度都算抵食,又坐得舒服,走既時候店員向我哋推介午餐下午茶放題,一次過可以滿足哂烤肉同火鍋,而且人均$100都唔洗,已經約定朋友下次過黎試!

一坐低店員就預備左泡菜,黑豆同芽菜做開胃小食。

一見到menu有部隊鍋,

另外我哋都要咗一份韓式壽司,又係我最愛既午餐肉!