2023-11-25
今日Happy Friday 約左同事出去食lunch, 揀左間係公司附近既餐廳,位於百樂中心樓上cafe餐廳唔算大,不過有景睇,好光猛,枱側邊有個掣可以叫人點餐/埋單,幾方便我同同事揀lunch set, 包前菜、主菜同飲品前菜我揀左粟米湯,睇落好似好稀,但味道好香濃,仲有粟米碎粒,配有蒜蓉包,幾香口朋友揀左田園沙律,沙律菜配黑醋幾開胃揀左兩款pasta都係用自製蕃茄醬,先講today special 香草雞肉扁麵 ,令人感覺眼前一亮,香草雞肉以法式慢煮因此非常嫩滑,扁麵處理也十分完美,硬度適中。由於雞肉表現出色,若然下次再嚟也會想試吓菠菜忌廉汁慢煮雞扒。另一款煙花女海鮮意粉亦十分有誠意,材料豐富有大蝦、蜆肉、魷魚,整體來講海鮮味道濃郁。意粉正好吸收醬汁當中精華,另有一番風味。飲品方面,我點了凍既芒果水果茶,裏面有蘋果粒,好fresh另一杯玫瑰奶茶拿鐵是頗有特色的飲品,暖苙苙最適合秋冬天日子。原來玫瑰香氣與香濃拿鐵是相當好的配搭。餐廳雖然較小,但不會感覺焗促,我哋坐近窗邊位置,感覺較為開揚。作為樓上cafe,不失為跟朋友小聚的小店。
我同同事揀lunch set, 包前菜、主菜同飲品 前菜我揀左粟米湯,睇落好似好稀,但味道好香濃,仲有粟米碎粒,配有蒜蓉包,幾香口
朋友揀左田園沙律,沙律菜配黑醋幾開胃
飲品方面,我點了凍既芒果水果茶,裏面有蘋果粒,好fresh