2023-05-24
《屯門米芝蓮推介餐廳姊妹店》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧自從發現屯門其實坐巴士好快到之後,我就多左去戈邊發掘新餐廳和菜式。今次介紹嘅西餐廳《JEP by Involtini》係米芝蓮推介餐廳嘅姊妹店,同樣以手工意粉聞名,主廚曾在米芝蓮三星餐廳烹飪多年,質素一定有保證。3-Course Tasting Menu $458是日餐包佢哋嘅餐包有兩款,分別係酸種麵包和法式牛油麵包。餐廳會提供黑醋牛油,酸酸地會令到更加開胃。高糖日本蕃茄·昆布醋啫喱·燒麵豉八爪魚山茄採用左日本甜度比較高嘅品種,食落有天然嘅甜味。而八爪魚用左麵豉醬醃製再燒,口感爽口又有麵豉嘅甜味,最後昆布醋再帶返少少酸味,令到味道更加有層次。Main總共有三款可以選擇,我就選擇左以下兩款。松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯飯身中間係炙燒過嘅甲羅燒蟹膏,再係上面打左一隻生嘅鵪鶉蛋,食之前先攪拌一下到均勻。飯身軟硬適中,口感仲好creamy,配搭埋濃郁嘅蟹膏味道非常鮮甜。手工意大利幼麵配西班牙紅蝦依款一定係餐廳最拿手嘅手工意粉,意粉口感會比平時嘅更加煙韌,亦都非常掛汁。主角西班牙紅蝦本身都好大隻,蝦頭入邊仲會有蝦膏。醬汁亦
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
主廚曾在米芝蓮三星餐廳烹飪多年,質素一定有保證。
3-Course Tasting Menu $458
是日餐包
高糖日本蕃茄·昆布醋啫喱·燒麵豉八爪魚
Main總共有三款可以選擇,我就選擇左以下兩款。
松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
手工意大利幼麵配西班牙紅蝦
依款一定係餐廳最拿手嘅手工意粉,意粉口感會比平時嘅更加煙韌,亦都非常掛汁。主角西班牙紅蝦本身都好大隻,蝦頭入邊仲會有蝦膏。醬汁亦都好講究,用左紅蝦汁,海鮮湯、蕃茄乾和檸檬皮。醬汁能夠帶出紅蝦嘅鮮甜味,好有驚喜。
甜品
最底層係檸檬汁和蘋果汁啫喱,食落酸酸地又開胃。中間紫色嘅係提子慕絲,再加上中層樹葉形狀嘅薄脆。整體味道充滿果香,又有脆身嘅口感。
飲品方面就試咗Apple Business和Lime Raspberries Crush,外型討好又餘又消暑。
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
JEP by Involtini (屯門)
屯門良德街8號珀御地下G05號舖
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧