2023-05-30
絕對相信餐廳的老闆是一個周星馳的粉絲, 用左星爺其中一部著名嘅電影唐伯虎點秋香入面嘅金句,別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿,做咗個牌篇, 入到黎即刻得啖笑 餐廳走金屬復古風設計玩味十足,座位不算太多不過亦坐得十分舒適,最喜歡那個開放式的酒吧,將一支支條調酒吊起,充滿特色個性 🔮辣三文魚他他爆脆大混醬 以鮮紅椒汁和青檸汁拌勻已切粒的三文魚腩,然後再將黑魚籽黑和他他醬放新鮮炸起的脆片上面,魚肉肥美,魚油甘香,酸辣提鮮, 非常醒神的starter 呀! 🔮和風黃金魷魚 脆漿厚薄適中, 香脆可口,魷魚新鮮彈牙, 最喜歡上面灑上日式紫菜,味道有點像卡樂B和風紫菜味, 絕對很惹味的下酒小食🔮日式串燒來得居酒屋,點都要試番幾串日式串燒先至夠過癮;🔸️牛舌心 厚切牛舌, 肉質超級脆腍,微微加上鹽和黑胡椒作提味, 更加提升了濃香的牛味🔸️雞皮 一點也沒有油膩得感覺,師父在燒的過程已把雞油谷哂出來,燒而香脆,焦香的雞皮,超級脆口,十分惹味🔸️鹽燒虎蝦 蝦殼燒到脆卜卜,絕對可以連蝦殼都食埋,蝦肉鮮甜彈牙,脆香可口 馳名港日fusions 煲仔飯, 打破舊由風味,卻又保留傳統港式
🔮辣三文魚他他爆脆大混醬
🔮和風黃金魷魚
🔮日式串燒
來得居酒屋,點都要試番幾串日式串燒先至夠過癮;
🔸️牛舌心
🔸️雞皮
🔸️鹽燒虎蝦
馳名港日fusions 煲仔飯, 打破舊由風味,卻又保留傳統港式煲仔飯的風味,加入了很多不同的韓日式食材,絕對是秋香的誠意及創意之作
🔮韓式泡菜豚肉煲仔飯
日本直送黑毛猪,軟腍腍又吸收咗泡菜的酸辣味, 端上枱時已聞到香噴噴的煲仔飯焦香,襯住熱辣辣將生蛋黃再拌勻米飯,蛋香四溢, 這道煲仔飯非推不可呀!Thumbs up !
🔮日本原個水蜜桃雪葩
這個甜品絕對有驚喜,廚師將完原個水蜜桃的果肉挑出來,攪成果蓉再雪硬成雪葩,然後再釀番入去個水蜜桃𥚃面,第一啖入口已相當surprise ,純天然的水蜜桃鮮甜味,絕無任何添加,清甜爽口,每啖都是冰凍的水蜜桃汁,消暑提神,再配上日式和果子和小丸子,士多啤梨和菠蘿作伴碟,不但賣相吸引,重點係原汁原味,絕對是消暑恩物呀~
🔮秋香特飲 (問我地啦)
見到個名真係好得意,原來是沒有特定的款式,隨bar tender 的心意調教出來的一個特飲,如果大家無咩頭緒的時候,絕對是可以點這個飲品的
當日就整咗一杯由紅梅汁,鮮青檸,薄荷葉, Tonic, 酸爽醒神
🔮黎明來到
賣相相當精緻,十分打給able,以紅梅汁,橙汁,菠蘿汁調教而成的特飲,很有夏日的感覺,清新減膩!
🔮洛神花cocktail
依家餐廳做緊promotion, 逢星期一至四晚會有ladies night 優惠,每位光顧的女士都會有免費cocktail一杯.
當晚就送左咗兩個杯洛神花cocktail 俾我地,估唔到這些清熱下火的涼茶,也能做成cocktail,貫徹店家的創意精神啊!