山 Yama📍銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓本篇為中篇,主要介紹天ぷら盛り合おせ (天婦羅定食)同甜品草莓大福拿破崙。 💰$288天ぷら盛り合おせ 🍤🍱 💰$728寿司盛り合おせ12貫+1卷物 🍣Sushi Platter 12 Pieces + 1 Roll12貫嘅壽司按濃淡度整齊咁排列喺一個白色,望落好似一舊雲嘅壽司盤上面,店員提醒我哋要由最淡味嘅魚開始食起,另一端就放咗一啲師傅自家製嘅配菜,包括蒜頭漬、薑片、牛蒡同紅蔥頭。四款入邊我最推介頭兩款,蒜頭口感爽脆,由於係師傅自家醃製,所以連店員都唔知道醬汁嘅秘方!而薑片混合咗柚子皮,甜酸微辣,可以喺食完魚生後清除口中嘅魚味,為食下一件做好準備。所有食到嘅壽司飯都係用山產越光米配以適量嘅醋製成,顏色呈淺啡,味香但飯量唔算多。壽司款式實在太多,以下落嚟我會揀幾件令我哋印象深刻嘅介紹俾大家:其餘嘅壽司有:真鯛、右口魚、章紅魚、北海道帆立貝、深海池魚、煙燻鰤魚、天金目鯛,大家不妨親身品嘗一下廚師發辦嘅滋味啦!甘蝦 🦐甘蝦比一般甜蝦大隻肥美,口感有少少黏黏哋,係我鍾意嘅甜蝦口感。上面放滿蝦膏,新鮮嘅蝦膏味道果然更勝一籌,甘甜鮮味填滿
山 Yama

[價錢 Price]
💰$728
寿司盛り合おせ12貫+1卷物 🍣

甘蝦 🦐
甘蝦比一般甜蝦大隻肥美,口感有少少黏黏哋,係我鍾意嘅甜蝦口感。上面放滿蝦膏,新鮮嘅蝦膏味道果然更勝一籌,甘甜鮮味填滿口腔,好想食多幾嚿!

醋鯖魚 🍣
醋鯖魚一般嚟講比較腥,但呢嚿醋鯖魚,有紫蘇葉、青瓜絲同黃瓜絲去鹹去腥,用紫菜卷住一啖食好方便!

北海道鹽水海膽 🍣
馬糞海膽就食得多,北海道鹽水海膽真係第一次。學日文嘅朋友曾經講過如果想嚐海膽嘅鮮味一定要去日本食,因為送到嚟香港嘅大多都唔新鮮。未食呢嚿壽司之前真係非常認同,因為我食過最好味嘅海膽就係日本旅行時訂嘅一板馬糞海膽,喺香港食過嘅一係無味、一係份量好少、一係好腥。但呢一度嘅鹽水海膽令我一食就合上雙眼,細味口中海

北海道毛蟹 🦀
選用北海道毛蟹拆肉而成,壽司飯混有蟹膏,蟹鮮肉嫩,食完齒頰留香。

大拖羅 🍣
一般都唔鍾意食吞拿魚刺身壽司,因為覺得魚腥味好重,某啲部位仲會好韌好多筋,但呢個大拖羅無丁點魚腥味,而且無筋,一啖食晒好滿足。

厚燒玉子 🍳
玉子喺後廚自家製,偏濕潤,蛋身有一定厚度,蛋味唔算香濃,但勝在口感綿密,的確係心機之作。

拖羅蓉手卷 🍣
朋友最愛嘅手卷,用好脆口嘅紫菜卷住滿滿嘅拖羅蓉,一啖咬落油香溢出,除咗拖羅嘅香味,仲食到醃黃蘿蔔、青瓜絲、京蔥等等,真係齒頰留香!

甘鯛立鱗燒 🐟
呢道菜靚得像藝術品,連皮嘅鯛魚炸得香口,但魚肉仍然非常嫩滑,魚肉一疏疏同無骨,食落啖啖魚脂,非常高水準。造型方面,我覺得佢睇落好似一朵花,師傅將連鱗嘅魚皮炸得酥脆,令片片魚鱗炸到豎起,咬嘅時候會聽到「索索聲」,連埋伴碟嘅鮮花瓣同綠色配菜,真係好似一朵開得好燦爛嘅花,又靚又好食!

不得不提放喺底部嘅黑松露醬,佢嘅texture好creamy,重奶味,黑松露味濃而不搶戲,無論係點魚肉定魚皮食都一樣咁夾!
  • 茶碗蒸