2022-02-14
🐮🇯🇵山頂日本扒房。脆嫩多汁日山和牛🥩😋🍴37 Steakhouse & Bar HK📍山頂山頂道118號山頂廣場1樓102-103號舖數月前已想試呢間日本過江龍扒房,無奈一直裝修中👉🏻👈🏻今日終於有機會試😋😍💕餐廳設計以木色為主,配以華麗嘅金色燈光,相當有氣派🐉店面非常寬敞,餐廳有着位於山頂嘅地理優勢,坐窗邊位仲可以飽覽香港島嘅景色❗️可惜窗邊位都已經fully booked,唯有坐卡位啦😅😅🔅餐前麵包點好菜之後,店員會呈上餐前麵包。蕃茄乾香草麵包好香,有粒粒蕃茄乾🍅,好軟熟😃 麵包脆條🥖配橄欖油同黑醋都好好食🔅招牌沙律。日本蘋果醋沙律汁沙律菜有我最鍾意食嘅baby spinach,配料有粟米粒🌽、小蕃茄🍅、青瓜🥒、芝士碎🧀同紫洋蔥🧅等。。。全部都好新鮮,配合蘋果醋酸酸地,愈食愈開胃😋🔅手切牛肉他他。紫菜天婦羅紫菜天婦羅炸粉好薄,好脆,不過口感偏淡,只有少少🤏天然海水鹽味🌊🐮牛肉他他好好食❗️他他入口滑身,肉質好細嫩,配合偏酸嘅醬汁食落更鮮味😋🔅日山A5黑毛和牛西冷牛扒🥩主菜方面,我哋就揀咗日本老字號「日山和牛」😋😋A5和牛油花果然超豐富❗️🤤🤤牛扒外層微脆,內層軟嫩鬆化,入口即溶又超多肉
🍴37 Steakhouse & Bar HK
📍山頂山頂道118號山頂廣場1樓102-103號舖
數月前已想試呢間日本過江龍扒房,無奈一直裝修中👉🏻👈🏻
今日終於有機會試😋😍💕
餐廳設計以木色為主,配以華麗嘅金色燈光,相當有氣派🐉
可惜窗邊位都已經fully booked,唯有坐卡位啦😅😅
🔅餐前麵包
點好菜之後,店員會呈上餐前麵包。
蕃茄乾香草麵包好香,有粒粒蕃茄乾🍅,好軟熟😃
麵包脆條🥖配橄欖油同黑醋都好好食
🔅招牌沙律。日本蘋果醋沙律汁
全部都好新鮮,配合蘋果醋酸酸地,愈食愈開胃😋
🔅手切牛肉他他。紫菜天婦羅
🐮牛肉他他好好食❗️
他他入口滑身,肉質好細嫩,配合偏酸嘅醬汁食落更鮮味😋
主菜方面,我哋就揀咗日本老字號「日山和牛」😋😋
A5和牛油花果然超豐富❗️🤤🤤
牛扒外層微脆,內層軟嫩鬆化,入口即溶又超多肉汁😍👍🏻
配合日本珍珠米飯同吃,飽足又解膩,滿足感🆙🥰😆
🐷🐷整體評價:
食物質素有水準,服務都好好,用餐環境十分舒適😌😌
而價錢與市區扒房相若,以山頂餐廳來講相當超值💰👍🏻
有機會會再訪,希望下次可以安排到窗邊位置,在香港美景相伴之下用餐吧🎆😜