2022-07-11 208 瀏覽
位於銅鑼灣亨利中心這間「鳥森」也甚有特色🌟 比較高級嘅居酒屋格局,主打各款雞料理,串燒,小食。好友敘舊一邊吃串燒一邊飲番杯相當有氣氛。曾經喺日本食雞肉刺身已經係我極限,估唔到今晚又可以試吓特色嘅雞串燒😋Mori Set ($580 per one)這份套餐串燒部份係廚師發板,相當唔錯又唔使煩惱揀邊款雞嘅部位。香菜雞胸沙律🥗先來前菜,味道唔錯,有芫荽嘅香氣,雞胸和沙律菜都切得幼細,精巧細緻。味碟好精緻,放上柚子胡椒,海鹽和紅椒碎。新得利生啤 Suntory Draft Bear🍺枱面有串燒就自然好想飲返杯生啤!期待中嘅燒鳥陸續出埸~🌟燒雞腎:有炭火香,有嚼勁但不硬,味道唔錯!🌟燒雞冠:取自公雞🐓的冠,又會咁刁鑽😀一直都想試,原來一啲都唔靭,口感帶點兒爽,有驚喜的。🌟惠比壽梅子雞胸:主要味道來自紫蘇葉和梅子醬,令雞胸味道較為突出。🌟雞心元(雞心臟血管):也是第一次吃這個部位,😅口感有少少似豬大腸,但比較冧身,容易咬開,用秘製醬油調味就沒有那種內臟的腥味。不抗拒而且都幾惹味。🌟惠比壽芝麻雞柳燒:充滿芝麻香,突然又清淡返少少,雞柳沒有油份。🌟月見雞肉棒:人氣之選,半熟蛋黃加入秘製醬油,雞肉棒表
好友敘舊一邊吃串燒一邊飲番杯相當有氣氛。

Mori Set ($580 per one)
香菜雞胸沙律🥗
味碟好精緻,放上柚子胡椒,海鹽和紅椒碎。
新得利生啤 Suntory Draft Bear🍺
枱面有串燒就自然好想飲返杯生啤!
期待中嘅燒鳥陸續出埸~
🌟燒雞腎:有炭火香,有嚼勁但不硬,味道唔錯!
燒雞冠
惠比壽梅子雞胸
雞心元
惠比壽芝麻雞柳燒
月見雞肉棒
🌟月見雞肉棒:人氣之選,半熟蛋黃加入秘製醬油,雞肉棒表面烤得焦香,混入打碎的雞軟骨,沾上蛋黃美味極了!
燒雞胸軟骨
🌟雞胸軟骨:雞胸軟骨較硬,考驗我的牙力。但黐住胸骨的肉好有雞味!
燒雞腸
🌟燒雞腸:很花心機的手工串,把又細又長的雞腸串起,腸壁薄而脆口,燒得好香,特別係腸內嘅脂肪充滿油香,肥美度十足,邪惡之選😈!
伊比利亞豬
換一換口味有燒伊比利亞豬。
好有肉味,燒得又香又脆,放上的蔥鹽更加提升味道😋👍🏻
燒牛舌
燒牛舌也不錯!厚身燒至6成熟左右啱啱好!👍🏻
惠比壽炭火親子丼
再來嘅主食也有特色,繼續運用雞肉本身嘅味道。小型丼飯鋪上充滿炭香嘅燒雞肉,大量紫菜,伴飯是超美味。
白布烏冬
白布烏冬
口感特別,大大塊嘅烏冬,夠滑身,配紫菜湯底味道唔錯!
套餐包括的雞湯,雞味好濃好清甜,味道唔會好鹹!👍🏻
厥餅.紅豆抹茶🍵奶凍
厥餅冰涼柔軟,抹茶奶凍微甜有抹茶香,口感幼滑!

這晚的雞料理絕對係特別嘅體驗,環境氣氛都唔錯,值得一試!
燒雞腎
燒雞冠