2019-01-16 866 瀏覽
我食私房菜嘅次數少之又少,通常食川菜都係雞煲或者直接嗌小菜咁,不過近排就係觀塘發現一間好有心嘅私房菜!係難得同朋友慶生先專登搵上去,估唔到又幾有驚喜~水晶餚肉冷盤小菜,成塊整到好似豬肉咁,裡面係豬肉同豬骨湯雪凍咗整出黎嘅~似食緊啫哩又似食緊骨膠原,成個分子料理咁,味道同賣相都勁新奇!巴蜀羊腩打邊爐個陣我都麻麻地食羊,但羊腩煲我又唔抗拒。呢度嘅羊腩煲可以話係水準之作!首先個湯好香純,雖然見到咁多辣椒,但其實啖湯係辣面不嗆,隔開啲油就飲得個種。主角羊腩本身就已經炆煮到非常軟腍,等句湯再滾起就食得,啲香料仲好入味,都蓋過羊本身的膻味,連我唔好羊都食咗好多~仲有啲配菜我都好鐘意食,荀同腐竹都吸晒啲精華,不過腐竹中間有時夾住啲花椒,咬爆咗個個口感好差,所以我要挑開晒check過先食😂黑松露魚子煎蛋角一上枱我就心諗:使唔使咁大份?切開再驚訝都未遲,未免太多料了吧!入面包住全部都係魚春,應該食咗一個月的份量。仲有好多秋葵。。。煎得好實凈,都唔會散開晒,如果嗌埋飯就正🤩飲品櫃,有啤酒!上去之前記得記得要book位,始終私房菜就係中式「廚師發辦」咁,注重食之餘都好注重同食客嘅交流。咁我地預先訂咗兩位,廚

水晶餚肉

巴蜀羊腩

黑松露魚子煎蛋角

飲品櫃,有啤酒!

咁我地預先訂咗兩位,廚師就send咗啲茶式畀我地揀,埋單總共就5xx左右,仲食到羊我覺得都ok抵!而且廚師人很好,手勢又掂,食完係會推介朋友去個種~

另外都有做午市,平日lunch time都可以過黎食下👍🏻
2019-01-03
慶祝紀念