2021-10-25 56 瀏覽
喺荃灣打滾開嘅我諗無邊個唔識路德圍,作為美食匯集小區,堂食掃街定還是屋企加餸斬料都一定滿足到你嘅要求!冰冰涼涼嘅涼拌最易迎合大家口味,呢間新開嘅珍一料理,聽名似台灣菜,但實情係四川野,連小酥肉都有,如果唔係熱氣一定整返份。涼拌麻辣都有多種不同葷素選擇,除拌麵拌粉外亦可單點小菜,雙拼三拼試多幾味。呢日媽咪唔煮飯,我就買咗兩份三拼肉類同一份三拼素菜:牛腱、五香牛肉、爽脆豬耳絲、香麻牛蹄筋、脫骨豬肘、麻辣雞絲雲耳、藕片、海帶同高麗菜,好似食九大簋咁🤪🤪首選推介豬耳絲同牛蹄筋,爽脆彈牙,伴酒必備;中意素菜嘅必試高麗菜同藕片,前者爽甜多汁、菜葉充份吸收辣油,食落又香又惹味~藕片拉到絲,卜卜脆又無渣。瘦肉之選非牛腱牛肉莫屬,瘦得嚟唔柴,冰涼加上無肥膩感,食多兩片都唔會滯。辣妹全部點哂大辣,辣味雖然唔夠,但店家用嘅辣油好香,加埋花椒嘅椒麻,特別香口惹味好送飯,已經俾我MARK咗入翻啅LIST✍🏻

三拼
呢日媽咪唔煮飯,我就買咗兩份三拼肉類同一份三拼素菜:
牛蹄筋

首選推介豬耳絲同牛蹄筋,爽脆彈牙,伴酒必備;
藕片拉到絲,卜卜脆又無渣。
牛腱

2021-10-22