2016-10-09 444 瀏覽
一路以黎都幾鐘意食私房菜,全因岩晒我懶人性格,唔洗揀食乜,成個menu已經set好晒 而且私房菜多數質素都唔錯,原因好簡單,成晚食乜都已經set好晒,梗係唔拿手都唔會擺落去啦淨係前菜已經有4款,即刻去片涼伴黑木耳每朵木耳都大大朵,口感爽口,酸酸地作為前菜幾開胃保健秋葵真味秋葵雖然食落有少少黏液,但乃超級健康食物,加上芝麻醬都幾配合有機沙律菜伴芝麻醬沙律菜真係好新鮮,咬落去勁爽脆,菜怪既我真係食幾多都得茶纁流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子呢個組合真係估佢唔到十分之夾!流心蛋煮得岩岩好,有糖心效果,一啖盡量擺晒所有食物入口清酒鮑魚鮑魚爽口彈牙,又夠大隻,清酒味好香,鮑魚凍食有另一番味道厚盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯本小姐係勁鐘意飲湯,又極抗拒味精湯,呢個燉湯真材實料,真係要跟肥媽講句,飲完好舒服蝦球水芙蓉蝦球大而彈牙,芙蓉蛋蒸得好滑遠年新會陳皮骨一咬落去好香陳皮味,炸得剛好完全食唔到厚炸粉鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗一餐飯點可以唔食菜呢,我將菜苗整散,浸落魚湯度,連埋魚湯一齊食,正荷香蒜蓉海斑片原蘢蒸鴛鴦飯而家屋企煮飯都好興加埋紅米,健康d嘛,估唔到呢度都係咁,海斑片同蒜蓉既鮮香味滲晒入飯度,只能說真係好好

淨係前菜已經有4款,即刻去片
涼伴黑木耳

每朵木耳都大大朵,口感爽口,酸酸地作為前菜幾開胃
保健秋葵真味

有機沙律菜伴芝麻醬

沙律菜真係好新鮮,咬落去勁爽脆,菜怪既我真係食幾多都得
茶纁流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

清酒鮑魚

鮑魚爽口彈牙,又夠大隻,清酒味好香,鮑魚凍食有另一番味道
厚盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯

蝦球水芙蓉

蝦球大而彈牙,芙蓉蛋蒸得好滑
遠年新會陳皮骨

一咬落去好香陳皮味,炸得剛好完全食唔到厚炸粉
鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗

荷香蒜蓉海斑片原蘢蒸鴛鴦飯

而家屋企煮飯都好興加埋紅米,健康d嘛,估唔到呢度都係咁,海斑片同蒜蓉既鮮香味滲晒入飯度,只能說真係好好味
甜蜜美滿慶團圓

未咬開之前我仲以為係芝麻餡,原來係芋蓉加吉士蓉,外脆內軟
雪糕

食到中途職員會俾張紙俾你揀雪糕味道,我地揀左綠茶同朱古力,另外仲有曲奇同芒果,佢為今晚既句號

今次試呢間私房茶真係高質得黎好抵食,$328一位食到咁多野,睇得出有用心諗食材配搭,亦想盡量用上健康食材
下次帶埋屋企人再食先
2016-09-26