2021-03-03
去開apm都鍾意係附近嘅工廈搵餐廳,呢間餐廳💛係新開張,係法國、日本fusion菜😍 (呢間新餐廳同apm幾近) 餐廳以小清新感 簡單裝飾,座位之間唔會太逼,同三五之己一齊傾下偈 dinner 幾好🤓池魚大根漬沙律配柚子汁 $88好少見有呢個組合,好有特色~池魚片上有蒽粒同薑蓉,仲有啲淡淡嘅日本豉油味,帶出魚味🐟,大根漬爽口,酸酸哋🥕,沙律菜新鮮脆身,同柚子汁幾夾。灸燒左口魚邊配蘆筍意大利飯 $148我自己本身都好鍾意左口魚😍,呢個risotto 啱晒!職員上菜時提醒我哋要先撈勻,等啲魚油滲透晒啲飯到。意大利飯質感軟硬適中,粒粒飯都有忌廉包住😋 左口魚溶入飯粒,魚油好香,我勁快食晒。蘆筍無渣,如果可以多少少都ok😝法式甜薄餅配意大利Gelato(香蕉朱古力味)$98除咗有Crepe 另外配上焦糖香蕉、香蕉碎、大量朱古力醬同Gelato🍨。焦糖香蕉脆身,口感更豐富,即使自己本身唔太好香蕉都食晒😋。Gelato充滿雲尼拿籽,唔會得精油味 真材實材🥰,而且gelato唔會太甜。Crepe仲幾有牛油香味,厚薄適中👍🏻伯爵奶泡 $48雖然佢叫Earl Grey Latte☕️,但係佢並冇咖啡因👀
雖然佢叫Earl Grey Latte☕️,但係佢並冇咖啡因👀 Latte上有一層厚厚嘅奶泡,打得好綿密 好香奶味😛 伯爵茶味都幾濃,配上奶泡,奶味更突出 (不過如果你本身怕甜 可以叫少甜)
沙冰粉紅色💕,好吸引,又好大杯,幾乎滿瀉❣️呢杯沙冰有唔少鮮果:紅莓、藍莓🫐、士多啤梨🍓同yogurt 材料豐富味道酸酸甜甜 好開胃😆 可以同creamy嘅左口魚Risotto互相平衡👍🏻