2023-09-09 105 瀏覽
餓餓地入去食左個下午茶,西多士真係驚豔左我首先一定要講講呢個西多士。唔知大家覺唔覺近年嘅西多士愈黎愈細件,去到有鋪頭得返一層麵包,連花生醬都無。但呢間嘅西多士睇落已經大大份,用左兩件大方包去整,中間無偷工減料,搽足花生醬。之後沾上蛋液,炸到金黃色。放上一大舊牛油,剩係聞已經不停留口水。今次落糖漿,一切落去外層酥脆,內裡柔軟,每一嘅脂肪食落肚都係滿足感同幸福感。呢碟乾炒牛河,牛肉多又唔硬,河粉彈牙口感。牛肉嘅鮮嫩同河粉嘅Q彈夾埋一齊,令每一啖都充滿左美味同滿足感。講到呢碟乾炒豬扒公仔面,本身都唔諗住叫,但見到隔離食到津津有味,我就無理由唔試下嘅。佢d 豬扒煎到金黃酥脆口感絕佳。公仔麵唔會太硬又唔會太淋,煮得啱啱好先去炒,火喉控制得好好,調味適當唔會太濃。提一提呢兩碟炒粉麵,仲有一點做得相當出色就係碟底唔會好油,真係做到"乾"炒嘅奧妙之處。
餓餓地入去食左個下午茶,西多士真係驚豔左我

乾炒豬扒公仔面
乾炒牛河