2024-04-19 44 瀏覽
新肥泉海鮮大排檔,呢間野真係唔係朋友帶上黎食都唔知有間咁既餐廳。佢係係個佐敦街市個d熟食中心入面。一開頭入咗去,見到無冷氣,心諗大獲了!但坐落又幾舒服,因為個度好寬敞,跟住又有超多風扇,通風好好,食哂全程都無出過汗。今次嚟到呢度,朋友仔叫咗幾款招牌菜,包括避風塘軟殼蟹、豬潤啫啫雞煲同埋拉絲蝦球。先講軟殼蟹啦,呢隻蟹真係三樣入面最好食,軟殼炸得脆口。個避風塘香料妳好香口,蟹細細隻,兩啖食哂。豬潤啫啫雞煲都係我好鍾意嘅一道菜。雞肉質嫩滑多汁。加埋爽口唔梅既豬潤,一個字正👍最後嚟緊拉絲蝦球,個名已經好吸引我。啲蝦球炸得金黃酥脆,每一口都飽滿彈牙。蝦球上面灑上啲拉絲醬汁,酸甜味道好開胃。新肥泉海鮮大排檔係一個值得一試嘅餐廳,雖然個位置真係偏僻咗dd。但係就會係小人d,坐得舒服,同埋d餸菜鑊風都好夠,食到傳統香港既味道!!😆