2023-02-23
老師住馬鞍山,拜完年,順便就響嗰度食晚飯。行咗商場一圈,就扑鎚食呢間馬來西亞餐。唔知道係咪因為過年,餐廳內嘅人並唔多,除咗我,只有另外兩枱。餐廳風格簡約,牆上有幅畫,畫咗幾個著住娘惹衫嘅女人,都叫做有啲馬來西亞風味。一個人食飯,冇辦法食太多嘢,就嗌咗一個巴東牛肉飯同一份油酥餅。巴東牛肉煑得幾腍,亦都妥辣,啱晒鍾意食辣嘅朋友。除咗牛肉,仲有些少花生,青瓜同半個蛋做配菜。巴東牛肉嘅份量唔少,足夠撈哂成碟白飯!👍油酥餅喺我嘅情意結。喺香港唔容易搵到好食嘅油酥餅,馬拉文叫做Roti Canai,所以每逢睇到有呢個小食,就一定要試一下。可惜呢度嘅油酥餅都似其他餐廳咁,非常之一般,完全唔似我在馬來西亞食到嘅味道。不過我已經預咗係咁,所以亦都冇話特別失望。呢度嘅餅硬硼硼,一啲都唔鬆軟,反而係個咖喱汁幾好。總體來講,呢間馬來西亞餐廳都叫做唔錯,尤其是在香港,以咁嘅價錢可以食到啲特色食物都算係咁啦。