2010-02-28 62 瀏覽
同太座行經吳松街,看到“阿龍咖喱”同“亞龍咖喱”嘅正印大戰,有人想混水摸魚,從中取利……本想試渾兩間品評一下,可惜新年的美食仍留在肚裡,少肉為妙!行過幾間鋪,見到“巴蜀烤全魚特色食店”知道係某網站選舉活動的最后入圍店鋪,就即管入去試下。我當然係叫咗佢哋嘅鎮店之寶“烤全魚”,有六款我揀,我哋想試麻辣又受唔到勁辣,又唔想食酸菜,店員後來介紹我哋食“泡椒味” 烤全魚(小半邊:$108),加全菜(大豆芽、秀珍菇、金針菇同芹菜:$18),送白飯兩碗。烤魚係用邊爐上嘅,其實個邊爐好淺,但係啲火力就恰到好處,食完嘅時候啲湯底最濃但又未乾,靚! 烤魚係鲩魚,滾咁耐仲係滑嘅。 所以叫“烤魚”係因為放湯前搽咗豆鼓同孜然粉等香料烤過,所以層皮特別好食。 湯底放咗鮮、乾泡椒、醃酸咗嘅指天椒、京葱、元茜同麻辣醬料(我食得出嘅係咁多)十分惹味,但係我覺得金針菇比大豆芽更配合湯底,食到魚皮嘅時候有另一翻滋味,就好似叫咗兩様餸,一流!連我唔鐘意食魚嘅都讚,無腥味。唔知鐘意食魚嘅會唔會嫌唔夠魚味呢? 唔食得辣嘅記住將泡椒、指天椒潑開,否則到最后啲湯底會辣得滯。 依店方食法是先食皮、腩,等湯底濃至食頭、尾,都有道理。

值得一讚嘅係有大卷紙巾放在枱上,啱晒我辣到流晒鼻涕時用。 冷氣、通風好,唔會有刺鼻嘅麻辣味。不足嘅係廁所梘液溝得太稀。

仲叫咗烤雞及烤羊肉各一串,雞太腍,反而羊肉有咬口,唔似街邊檔醃到腍晒,味道唔錯。呢間食肆可以考慮投佢一票

2010-02-26
  • 泡椒味烤全魚