2018-05-28 526 瀏覽
雖然現時香港不少街市熟食中心都upgraded了,變得有冷氣又坐得冇咁辛苦。不過牛頭角街市熟食中心卻屬冇冷氣一族,呢個星期那裏更是熱上加熱,但忽然想起那裏的「北記咖啡奶茶」的豬扒同奶茶唔錯,在附近賣了戲票又未夠鐘,唯有忍吓熱去食番餐啦。呢間店子最出名的便是豬扒同奶茶。叫了個加埋多士煎蛋的套餐B。平心而論,蛋同多士沒甚麼特別,不吃也不可惜。主角豬扒出來了,我就要了豬扒米。果然是充滿家庭風味,豬扒肉質唔會鬆散,仍有一定咬口,調味又不過鹹(當然湯有味精啦),是阿媽的味道也。雖然天氣熱,但呢度傳聞是由瓦煲煲出來的奶茶,要喝熱才能發揮茶味。嗒落果然順滑,雖然掛杯程度一般,但喝來回甘有餘韻,不俗。呢個餐$32,算便宜了,所以環境較差都可以接受。

豬扒米

熱奶茶

呢個餐$32,算便宜了,所以環境較差都可以接受。
2018-05-21
$32 (早餐)
豬扒米
熱奶茶