2020-01-16
🦁獅子山下體現土地問題,一班朋友成日都要苦惱喺邊度gathering,呢間party room唔單止可以唱K🎤打麻雀,仲可以燒烤🍢或打邊爐。.樂壇名人關家姐曾經有一句歌詞講到:「家中餐枱不想招呼三五知己。」(暴露年齡系列🙈,未聽過呢首歌可以自己search下)點解唔想招呼人? 原因好簡單,就係屋企豆腐潤咁細,轉身射個三分波🏀都冇位,成班人嚟到企晒喺度,你話幾冇癮,仲要而家啲上車盤全部老鏈咁遠,黎到打兩舖機🎮食兩條腸已經執得包袱,仲gather乜鬼嘢ing姐!.所以,gathering真係要搵間就腳又夠大嘅party room。小妹以前觀塘區返工,約舊同事通常都嚟返呢頭,search到有間新party room,竟然有得BBQ!本身天氣涼涼地想去郊野公園BBQ🔥而家可以喺市區添😱10條友黎,每人只係消費$300-450,可以唱下K🎤打下牌,再加埋燒烤(有得任燒海鮮!🦐)或打邊爐,玩左成四粒鐘,其實真心幾抵玩。.呢度啲食材好新鮮,老闆話係日日清,唔會擺隔夜,個別食材會因應當日的供應而調整,今次食左大頭蝦,蠔,青口,帶子,魷魚筒🦑等。.最鐘意就係魷魚筒🦑由日本空運到港,開始收水時,塗上微甜蒲
最鐘意就係魷魚筒🦑由日本空運到港,開始收水時,塗上微甜蒲燒鰻魚汁,燒好後切條,入口彈牙而且有嚼勁,仲有少少焦香添。
另外,燒蠔,青口,帶子一分鐘後加啲自家制的蒜蓉醬,令本身已經好鮮甜嘅海鮮變得惹味,我燒左好多轉😋。而大頭蝦亦都係我最喜歡之一,我當日食嘅係大頭蝦🦐蝦肉非常有彈性同新鮮,有啲仲食到入面有甘香嘅蝦籽。
🥩肉類方面,大家燒烤通常會用蜜糖🍯但嚟到呢度我推介大家燒扒類時搽蒲燒鰻魚汁,相當夾。想讚一讚佢地啲肉冇雪藏味,唔會出晒水,而店家醃制肉類時特登唔加豉油,色澤雖然冇咁靚,但燒出嚟無咁容易焦黑⚫而且竟然又夠入味喎,我都好想知佢到底點醃。
如果你去party room除左for 一班人👯♀一齊玩,仲想食好西,我推介你地試下呢度。👍🏻