2020-03-09
呢日同呀媽出去銅鑼灣行街,我帶咗佢去希雲街搵嘢食,因為嗰到有好多小店。呢晚想食意粉,就去咗依間Felice Cafe試下。雖然門口細細,但有幅大大嘅連儂場💛。小店果然細細間,一邊係六人吧枱,另一邊係三張四人枱,即係頂頂頂盡都係坐到二十人吧!餐廳好有人氣哦,所以我哋都嗱嗱臨食完交返張枱俾人😃。星期六無Dinner Set,不過無所謂啦,都差唔遠。餐廳主要賣意粉、燴飯同薄餅,價錢中規中矩,不過用某訂台App訂座有折😝。海膽黑松露忌廉汁意粉🍝($138),見呢個好似係招牌就試下先,意粉賣相吸引,上面嘅海膽好足料,三層疊埋一嚿,食落都幾鮮甜☺️。至於個扁意粉,連呀媽都大讚好食,因為意粉口感十分彈牙,非常掛汁!加上黑松露忌廉汁夠濃夠多,但又唔會漏,正😋。沙樂美&辣肉腸薄餅🍕($78),呀媽竟然話想食Pizza喎!Pizza係8吋Pizza仔嘅Size,而且夠哂薄,兩個人食啱啱好,唔使塞到太飽。Pizza新鮮焗出嚟,🧀芝士熱辣辣可以拉絲,辣肉腸亦都好足料,唔錯。芝士奶蓋百香果紅茶🍹($32),芝士奶蓋層好厚,雖然無茶飲店咁正,但都OK。紅茶嘅百香果味好出,所以都酸酸哋,飲落幾醒神。蝶豆花巨蜂提子梳打
蝶豆花巨蜂提子梳打🍇($26),本身想要香橙的,但賣哂,轉咗巨蜂提子,所以蝶豆花同提子撞哂色,無咁打卡Able,哈哈🙈。店員提醒返要攪勻先飲,味道都唔錯,係甜咗少少。
總括嚟講,呢間小店都幾好,特別係個意粉,真係超高質,比起扮高級幾百蚊碟嘅西餐廳出品有過之而無不及🤤。小店雖然細細,但其實都算坐得舒服嘅,裝修係偏工業文青風。最後,女店員全程都好好禮貌,令客人好舒服,有時小小嘅細節已經可以令成件事唔同。大家去開銅鑼灣嘅話都不妨撐下呢間香港人嘅小店啦💛。