2023-03-02 51 瀏覽
銅鑼灣希雲街一向都多好野食😋。前排同朋友食左一間泰國餐廳,我地食完都覺得幾高質,今日就同大家分享下😝!呢間餐廳佈置都幾精緻,牆上壁畫令人覺得置身於泰國一樣。環境同外國Cafe、酒吧差唔多,亦設有室外室內座位,氣氛都幾宜人,整體都坐得舒服😌!今次我地點左幾款菜式,覺得整體菜式都幾高質👍🏻!一開始未食主菜,就當然要飲返碗「海鮮冬陰功湯」,暖一暖身啦!湯份量都唔少,夠3位朋友一齊分享👍🏻!入面用左香茅、檸檬葉、辣椒🌶️等香料,飲落又香又惹味,辣度唔會好過分。最特別佢地會用海鮮高湯,所以飲落份外鮮甜。湯中大蝦🦐一隻,食落爽口👍🏻,值得一試!我地幾推薦呢兩碟「蟹肉奄列」同「蟹肉炒飯」。奄列非常厚身,富有蛋香,入面放滿蟹肉絲,一啖蟹肉一啖奄列,味道都鮮甜柔和,而且好有滿足感️,配埋旁邊嘅辣醬熄食就更惹味❤。「蟹肉炒飯」炒到乾爽唔油膩,仲粒粒分明。因為用左蟹肉,味道都偏少少🤏🏻甜,味道唔錯。「泰式乾炒河」主要用豉椒汁同芥蘭一齊炒,同樣有鑊氣!難得食泰國菜,一定要試返個泰式生菜包🙂!肉碎炒到熱焫焫,食落仲有D肉汁添!而且仲加埋乾蔥、辣椒粒🌶️一齊炒,食落好惹味。用一片生菜包住食,生菜咬落爽脆,整體感覺都幾清

難得食泰國菜,一定要試返個泰式生菜包🙂!肉碎炒到熱焫焫,食落仲有D肉汁添!而且仲加埋乾蔥、辣椒粒🌶️一齊炒,食落好惹味。用一片生菜包住食,生菜咬落爽脆,整體感覺都幾清新!

最後當然要以甜品作結尾🙂,呢個「芒果糯米飯」擺盤都幾靚🙂!芒果🥭雖然唔係時令,食落都有d甜,都唔錯👍🏻。佢地糯米係用左黑白糯米飯,香味更有層次,椰漿又唔會過甜,感覺唔錯👍🏻。

整體我地都覺得呢度野食味道唔錯👍🏻,其中「冬陰公湯」、「蟹肉奄列」同「蟹肉炒飯」都唔錯👍🏻,價錢都合理,大家嚟銅鑼灣都可以嚟試試~~
蟹肉炒飯
海鮮冬陰功湯