2024-12-30
今晚同閨密相聚係「帝京酒店🤗獅房菜」食由中式廚藝總監江肇祺師傅與獅房菜大廚團隊經過到訪故宮文化博物館後創造出來既宮廷養生菜😋是晚獅房發辦 「宮.滋補」九道菜精緻omakase菜式不單子可以打卡🤩仲可以透過不同的高質食材帶出唔同宮廷風味🥰真係讓人垂涎欲滴🤤前菜醋香刺參搭配濃郁黑醋增添了海參鮮味口感滑嫩有咬口😉醋香的確令人胃口大開☺️鵝肝多士係麵包上面用豬肉鬆、雞蓉、雞髀菇及鵝肝醬等調配成自家秘製餡料再炸至金黃香脆🤩松露金酥咬落去好酥脆🥰中間有黑毛豬、瑤柱、蝦米及黑松露醬等餡料😍香氣四溢散發出松露香☺️🌟燕窩|雪蛤|人參|玉子大廚用左豆漿、雞蛋🥚人參碎混合蒸至定型後撒上菜葉碎炸至金黃色,淋上以上湯乾撈的燕窩和雪蛤及甘鮮的蟹黃,黃澄澄😊口感嫩滑又養顏🥰🌟甘蔗|雪梨麥冬|燉桃膠清甜既甘蔗配埋玉竹、南北杏、果皮、豬𦟌等燉5小時再加入含植物膠原高纖低卡桃膠😊清潤的雪梨蓉 🍐飲落既清新又滋潤😬口龍頓時好舒服😍🌟筍殼魚|黑舞茸新鮮的筍殼魚煎至皮香脆口🤩搭配生炒過黑舞茸放係魚肉上再淋上以蒜蓉、乾蔥、蔥花及燒汁炒成的秘製醬汁🤤筍殼魚肉細緻嫩滑🤤好好食🤤中間加入暖胃薑茶襯托增添溫暖感覺🤗🌟南非鮑魚|柚子皮|鵝油
🌟燕窩|雪蛤|人參|玉子
🌟甘蔗|雪梨麥冬|燉桃膠
🌟筍殼魚|黑舞茸
新鮮的筍殼魚煎至皮香脆口🤩搭配生炒過黑舞茸
中間加入暖胃薑茶襯托增添溫暖感覺🤗
🌟南非鮑魚|柚子皮|鵝油汁
經過多種重處理的柚皮入口即化🤗新鮮既南非鮑魚剛用鵝肉、蒜蓉、花椒八角爆香後,再加入八頭南非鮑魚煲煮至淋滑入味🤗再以秘製鵝油汁提鮮😬讓人回味無窮🤤
🌟藥膳|十香|醬油鴿
濃香既藥膳風味醬油鴿🕊️以自家製白滷水加藥膳煲煮乳鴿🤤咬下會食到鴿肉好嫩滑😊藥膳獨特風味😌真係一道很好的下酒菜😋
🌟花膠|黑杞子|紫薯
以薑米、雪菜炒香加入雞湯煲成湯底後加入營養豐富的榆耳、黃耳、小耳及黑杞子厚滑花膠燴至入味😊綿糯的紫薯,花膠爽口彈牙😊
🌟鵪鶉腿|腊味|豬油撈飯
冬天最鍾意食腊味🥰豬油撈飯上分左香氣四溢腊味及鵪鶉腿😋豬油撈飯好香口食落仲暖粒粒添😍
🌟抹茶|奶黃|流心餅
以綴上金箔天壇造型呈現先打卡後咬開用左抹茶桃山皮包住抹茶奶黃餡及奶黃流心😬食落微甜而不膩🤗為呢頓宮廷盛宴畫上完美句號🤩
是晚除左品嚐左九道宮庭菜之外😊喜歡飲酒嘅我哋梗係加埋Wine Pairing配搭唔同菜式啦🤤