獅房菜

Lion Rock
-獅房菜 / 帝京酒店中菜廳 🥢位於帝京酒店既獅房菜 係以廚師發辦為概念既中菜食府糅合粵菜精粹同川菜元素 以坐擁獅子山景致而命名 秉承「千變萬化,中西融合」既獅子山精神與廚藝最近推出以中國歷史上最長壽「皇帝美食家」 - 乾隆所追求高質食療與養生之道為主題既獅房發辦🤤創造出養生餐宴 菜式以傳統與新派元素細膩交融🔥聽講事緣區域中式廚藝總監江肇祺師傅與獅房菜大廚團隊早前到訪故宮文化博物館參觀時有所啟發 — 窺探乾隆對食別具心得並從中發現清宮的藥食同源、追求食療與養生既準則底蘊 以味蕾傳承古今飲食智慧🌟✨獅房發辦 • 宮 - 九道 (優惠價 $638/pp)🥢隨園 / 燕窩.荔枝.豆花據說乾隆早餐係食燕窩豆花 今次有幸體驗到皇帝式早餐以自家製豆花配清甜荔枝肉同燕窩 一次過食到果香豆香 同豆花 燕窩既滑溜質感 又真係幾有早餐既感覺🤣🥢典藏 / 素餡餃子.滷香鴨舌.油燜筍.桂花腩叉以瑞獸之尊 — 五爪金龍為靈感 用上龍爪菌上脆漿炸香連同雜菌同白松露醬等整成素餃子 意外地味道極濃郁;滷水鴨舌 雖然平時唔敢食 但肉厚入味既關係 較易入口;桂花腩叉 用上肥瘦分明既豬腩肉 燒至焦香 加埋表面既麥芽糖 同桂
獅房菜 / 帝京酒店中菜廳 🥢

位於帝京酒店既獅房菜 係以廚師發辦為概念既中菜食府
糅合粵菜精粹同川菜元素 以坐擁獅子山景致而命名
秉承「千變萬化,中西融合」既獅子山精神與廚藝
最近推出以中國歷史上最長壽「皇帝美食家」 - 乾隆
所追求高質食療與養生之道為主題既獅房發辦🤤
創造出養生餐宴 菜式以傳統與新派元素細膩交融🔥

聽講事緣區域中式廚藝總監江肇祺師傅與獅房菜大廚團隊
早前到訪故宮文化博物館參觀時有所啟發 —
窺探乾隆對食別具心得並從中發現清宮的藥食同源、
追求食療與養生既準則底蘊 以味蕾傳承古今飲食智慧🌟

✨獅房發辦 • 宮 - 九道 (優惠價 $638/pp)

🥢隨園 / 燕窩.荔枝.豆花

🥢 琺瑯 / 白菜.花膠.豆腐湯
相傳乾隆下江南會有至少3位專門炮製豆腐菜式廚師隨行
有次因為食過一道用時令白菜加入豆腐既湯品深得其歡心
江師傅以此為靈感 — 用上赤肉 豬筒骨及老雞熬煮5小時
因為加入豆腐、白菜及花膠 令到湯頭既鮮味滿滿且濃郁
又有助提升養生食療之效 岩晒女仔飲既滋補養顏湯品❤️

🥢 御品 / 豆酥.御栗.皇帝魚
相傳乾隆於飯店用膳時覺得半邊魚鮮味可口、風味獨特
着令當地知府每年進貢 亦享譽京城 被稱為「皇帝魚」
其實指既係比目魚 — 師傅今次以紅椒粉及鹽稍醃後煎香
配以香菇醬 / 栗子 / 雜菌 / 豆卜/ 新豬肉及蘆筍炒成配菜
淋上以腐乳及櫻花辣椒醬調製既秘製醬汁
魚皮煎得香脆 醬汁同底下既配菜帶出嫰滑魚肉既鮮味 ✨

🍵三清茶

🥢 侍衛 / 抓炒.蝦仁
「抓炒」係將食材以精巧刀功處理後醃至入味 上粉漿脆炸
再同調好味的芡汁兜勻 既一種傳統烹飪方法🥘
江師傅以此為基調 — 用上鮮嫩爽口蝦仁裹上粉漿炸起
再加入薑米、大蔥、蒜及黑醋埋芡 伴以鳳梨及醋薑享用
煮出外焦內嫩既蝦仁 食落鹹鮮味甜帶點酸 層次豐富

🥢 鰒魚 煎金蠔.扣鮑魚
呢個擺碟相當有創意 用上宮廷不可或缺既飾品—簪飾
串起海中珍品 包括金蠔以薑、蔥扣至入味煎香;
八頭鮑魚用珍酒、花雕、糟滷等先燜煮 再加入花椒油
最後淋上辣龍蝦汁 食落香醇鮮美 又帶點惹味既辛香氣息

🥢 風荷 / 白玉.鴨子.一品
相傳乾隆愛吃鴨 所以當時御膳中鴨饌多不勝數
今次大廚亦以火鴨肉為主角 配上時令冬瓜同養生食材
如蓮子、百合、杞子及羊肚菌等 全部切成同等粒狀
整成冬瓜盅變奏迷你版 精緻又好味✨

🥢 湯餅 / 半生瓜.肚絲.蔥油麵
有傳乾隆七次下江南巡查期間食左碗淋有金黃蔥油麵條並
賜名為「陽春麵」 — 湯底係將蝦米、薑米及菜脯熬成
再加入上海粗麵、涼瓜片、豬肚絲同蒜子 香氣四溢
食落感覺係味道層次昇華左既狗仔粉 幾好味🌟🌟🌟

🥢 套印 / 玉璽糕
係以皇帝印章倒模而成既開心果白朱古力慕絲蛋糕
寓意為盛宴蓋上完美印記 — 内藏開心果薄脆同海綿蛋糕
另外伴上開心果碎同開心果雲呢拿汁 像真度幾高 好精緻
2024-09-26
2024-09-23 3022 瀏覽
獅房菜化作宮廷,推出獅房發辦•宮•【養生•九道】,從場景佈置、器皿等,都盡顯古風/宮廷,好有心思,這晚就走進宮廷,細味精心搭配的御前養生滋味。由頭盆到甜品,是由江師傅團隊到訪故宮博物館後,從中發現清宮的食療與養生之道,從而創作出九道及十二道【宮】饗宴。• 隨 園 – 燕窩.荔枝.豆花自家製豆花配燕窩,完全是女士恩物,養顏滑溜,原本以為是甜品,但加上清甜帶微酸的荔枝肉,卻有開胃之效,為盛宴揭起序幕。可搭配帶花香的香檳一同品嚐。• 典 藏 – 素餡餃子.滷香鴨舌.油燜筍.桂花腩叉素餃子以龍爪菌作餡料,爽脆味鮮;接著吃滷香鴨舌,滷味醇厚入味,越咀嚼越滲出滷香;而油燜筍則伴以木耳絲及蟲草花,鮮嫩脆甜;最後才吃桂花腩叉,燒得香口之餘,那桂花的幽香與黏黏的麥芽糖口感,一件勝十件,吃出滋味來。• 琺 瑯 – 白菜.花膠.豆腐湯養生湯品來個豆腐湯,高湯熬煮了5小時,湯鮮味濃,濃郁豆香,加上清甜白菜及軟嫩花膠,甚為暖胃。• 御 品 – 豆酥.御栗.皇帝魚香煎比目魚煎得皮脆肉嫩,在之下是以香菇醬炒香的栗子粒、香菇、新豬肉等配菜,伴以腐乳和櫻花辣椒醬的特調醬汁,惹味美味。海鮮菜式下,可配以白酒品嚐。接著喝一

• 隨 園 – 燕窩.荔枝.豆花

可搭配帶花香的香檳一同品嚐。

• 典 藏 – 素餡餃子.滷香鴨舌.油燜筍.桂花腩叉

• 琺 瑯 – 白菜.花膠.豆腐湯

• 御 品 – 豆酥.御栗.皇帝魚

海鮮菜式下,可配以白酒品嚐。
接著喝一杯乾隆最喜愛的三清茶,甘中帶點,清絕怡人。

• 侍 衛 – 抓炒.蝦仁
新鮮爽甜大蝦,酸甜酥嫩,伴以鳳梨片及醋薑,整道菜好開胃。

配酒品嚐的,此時奉上山西杏花村青花汾酒,高梁酒晶瑩透亮,口感清香爽淨,回味悠長。

• 鰒 魚 – 煎金蠔.扣鮑魚
以玉簪串起海中珍寶,確是珍貴;金蠔以薑、蔥扣至入味煎香,好香口;而八頭鮑魚則用珍酒、花雕、糟滷等先燜煮至入味,再加入花椒油輕煎,最後淋上辣龍蝦汁,味道層次豐富。

此時可配以紅酒品嚐。

• 風 荷 – 白玉.鴨子.一品
是個迷你冬瓜盅變奏版,有鴨肉、蓮子、百合、羊肚菌等,冬瓜更挖成球狀,好有心思,清甜美味。

• 湯 餅 – 半生瓜.肚絲.蔥油麵

用蝦米、薑米同菜脯爆香,煲成奶白色湯頭,再加入半生瓜、豬肚絲及上海粗麵。香氣馥郁,湯頭甘甜,一試難忘!

• 套 印 – 玉璽糕
好吸眼球的一道甜品,玉璽其實是開心果白朱古力慕絲蛋糕,伴上開心果碎及開心果雲呢拿汁,像真度高,吃前不忘打卡留念。

最後可配以甜品酒作結。

套餐另加餐酒配對每位HK$288
2024-09-10
5 分鐘 (堂食)
2024-09-22 2837 瀏覽
西式三層架下午茶食得多, 不如換換新意思, 試吓中式高質下午茶?獅房菜呈獻「古韻今風下午茶」, 靈感來自於中國古代建築與宮廷飲食文化, 結合傳統宮廷風➕新派元素, 打造一系列精緻鹹甜美點!當中多款鹹甜點加入中式元素, 會以天壇、故宮及毛筆等形象示人, 每一件都好似藝術品咁, 賣相精緻又有心思, 打卡一流!食晒擺盤上面嘅鹹甜點會見到「山水樓閣」, 更添意境⛰️酒店更特設主題飾物, 包括頭飾及宮廷風撥扇, 讓大家沉浸式感受古代嘅詩情畫意!一於同閨密一齊品嚐精緻美點, 沉醉於典雅中式風情中⸝⸝ 𓆸 = = = = = 鹹點 = = = = = 🔶清酒鮑魚配梅酒啫喱蘿蔔新鮮鮑魚與蘿蔔以日本清酒🍶、豉油及味醂等秘製醬汁浸至入味, 鮑魚口感彈牙, 底下嘅梅酒啫喱滑捋捋, 清新開胃!🔶鱈場蟹肉魚子醬沙律青瓜杯青瓜仔新鮮爽脆🥒, 配上以蜜糖及鮮青檸汁等調味嘅鮮味鱈場蟹肉, 鮮味滿溢, 再以黑魚籽及金箔點綴, 感覺更矜貴✨🔶西班牙豚肉松露沙律脆泡芙選用肉質腍滑嘅西班牙豬脢頭, 豚肉松露沙律釀入自家製泡芙之中。豚肉搭配黑松露香氣, 加上脆口嘅泡芙, 口感層次豐富, 呢個組合新穎又好味😋 🔶龍蝦仔脆多士小龍蝦

= = = = = 鹹點 = = = = =
🔶清酒鮑魚配梅酒啫喱蘿蔔

🔶鱈場蟹肉魚子醬沙律青瓜杯

🔶西班牙豚肉松露沙律脆泡芙

🔶龍蝦仔脆多士
小龍蝦肉加入明太子蓉、蟹籽及溫室青瓜粒拌勻成餡, 再以花形脆多士夾住

🔶孜然牛肉批
以袖珍嘅天壇造型示人🏯, 非常精緻!以芝士酥皮裹上孜然牛肉餡焗至金黃酥香, 孜然嘅風韻為肉批添上迷人滋味!

= = = = = 甜點 = = = = =
🔹荔枝布甸
望落似真嘅荔枝一樣!像真度極高!外層為朱古力, 內層嘅荔枝布甸好軟滑, 更有粒粒荔枝肉, 味道似真嘅荔枝, 非常香甜

🔹紫薯麻糬酥
以文房四寶嘅毛筆造型亮相!一上枱煙霧彌漫, 好啱打卡!以酥皮包裹紫薯蓉同麻糬製成「毛筆頭」形狀, 酥脆之餘又帶煙韌口感。旁邊配上嘅「墨水」其實係黑糖蜜, 用嚟增添甜味🖤

🔹芝麻慕絲蛋糕
個人最愛呢個甜品!以石獅子造型登場, 非常搶眼!芝麻慕絲口感軟滑細膩, 芝麻味好香濃, 內有芝麻流心餡及榛子薄脆, 好味😋

🔹抹茶奶黃流心餅
以故宮角樓形狀呈現, 抹茶桃山皮酥香鬆化🍵, 內裏搭配奶黃流心餡, 口感香甜細膩

兩款特飲分別係奶蓋山楂茉莉奶茶、圓肉紅棗杞子茶, 前者用上山楂及茉莉製作, 奶蓋上綴上串有山楂嘅髮釵, 別具意境!
2024-09-21
下午茶
獅房菜✨ 全新呈獻💕古韻今風下午茶🌟以中式詩情畫意,打造古代下午華麗時刻🎊英式下午茶🫖就食得多,今次就一試由👉🏻帝京酒店獅房菜團隊,從中國古代建築與宮廷飲食文化擷取靈感,結合傳統宮廷格調輔以新派元素💡創作洋溢滿滿嘅典雅中式風情下午茶💁🏻‍♀️古韻今風下午茶🌟加入中式元素,以天壇、故宮及毛筆等形象示人,影相打卡一流📸擺盤更特別飾有「山水樓閣」,連貫主題同時更添意境💕💕此外,酒店特設主題飾物,包括頭飾及宮廷風撥扇等,與好友一同穿上中式宮廷服dress code,共享品嚐精緻美點,實在不亦樂乎😌🌟鹹點🌟🔹清酒鮑魚配梅酒啫喱蘿蔔以海陸互相搭配為主調,大廚嚴選新鮮鮑魚及蘿蔔,用上日本清酒🍶豉油及味醂等秘調醬汁浸至入味,以梅酒及寒天粉製成之啫喱滑順帶點微醺,而清酒鮑魚則爽滑清甜帶嚼勁!🔹鱈場蟹肉魚子醬沙律青瓜杯炎夏特別適合食用具消暑解熱、生津止渴等功效之青瓜🥒大廚先將爽嫩青瓜浸冰水保持脆口,再配上先以蜜糖及鮮青檸汁等調味之鮮味鱈場蟹肉,最後綴以黑魚籽及金箔,入口鮮味十足,飽滿蟹肉食得舒心~🔹西班牙豚肉松露沙律脆泡芙特選肉質腍滑嘅西班牙豬脢頭🐖以秘製醬料醃至入味再炒熟,加入日本沙律醬、松露醬拌勻,釀入
獅房菜✨ 全新呈獻💕古韻今風下午茶🌟
以中式詩情畫意,打造古代下午華麗時刻🎊

🌟鹹點🌟

🔹清酒鮑魚配梅酒啫喱蘿蔔

🔹鱈場蟹肉魚子醬沙律青瓜杯

🔹西班牙豚肉松露沙律脆泡芙
特選肉質腍滑嘅西班牙豬脢頭🐖以秘製醬料醃至入味再炒熟,加入日本沙律醬、松露醬拌勻,釀入自家製泡芙。濃香松露配嫩滑豚肉及鬆脆泡芙,層次豐富,口感新鮮獨特!

🔹龍蝦仔脆多士
鮮嫩龍蝦肉🦞加入明太子蓉、蟹籽、溫室青瓜粒拌勻成餡,以金黃色花形脆多士包裹,香脆又彈牙!

🔹孜然牛肉批
將孜然牛肉批造成袖珍天壇,像真度十足!金黃香脆嘅芝士酥皮包著孜然牛肉餡,惹味酥香,散發陣陣孜然香氣💕

🌟甜點🌟
🔹荔枝布甸
古時宮廷奢侈水果之一嘅荔枝屬上貢之物💎 團隊將朱古力製成外層,切開內層為荔枝布甸,食落仲有粒粒荔枝肉!糖皮荔枝葉更壓上葉紋,精緻又萌趣!一啖咬落層次豐富,濃香荔枝味充滿口腔~

🔹紫薯麻糬酥
以文房四寶為靈感,紫薯麻糬酥用上毛筆造型登場真係創意滿分💯香脆酥皮包裹紫薯蓉,製成毛筆頭形狀~咬開更有麻糬,食落酥脆又帶煙韌口感!團隊仲細心地用白朱古力將酥點黏於毛筆管上,另配以墨水即黑糖蜜,令客人可以「即席揮毫」,創意、滋味兼備🎉飽滿感十足嘅紫薯配以煙韌麻糬,兩隻出奇地夾!

🔹芝麻慕絲蛋糕
石獅子造型嘅芝麻慕絲蛋糕,由白朱古力加入牛奶、芝麻醬及忌廉製成慕絲,再倒入石獅子模具之中,加入芝麻醬及牛奶等製成芝麻流心餡及榛子薄脆,最後於外層噴上朱古力,活「獅」活現,震揗揗真係好可愛😍充滿香濃芝麻味,慕絲柔滑又香甜!

🔹抹茶奶黃流心餅
以故宮角樓打造味道濃香嘅抹茶奶黃流心餅,外層金黃鬆化,食落酥香十足~咬開即湧出澎湃嘅奶黃流心,味道香甜細膩,與甘鮮抹茶成絕佳組合😋

🔹限定特飲
滋潤養顏嘅奶蓋山楂茉莉奶茶+圓肉紅棗杞子茶同樣出色🎊🎊
前者用上具養顏瘦身及提神功效之山楂及茉莉製成,加入鹹香鮮奶奶蓋,交織出夢幻迷人色彩,面頭再綴上串有山楂之髮釵,酸香又開胃🤤

養生嘅朋友可選圓肉紅棗杞子茶,具養血安神、健脾益氣功效,香甜暖胃、養顏又養生🔥

供應時間💓
2024年8月16日至12月15日 (星期二至日下午3時至5時)
💰HK$548/兩位用,HK$278/一位用
另加一服務費

獅房菜✨
📍旺角太子道西193號帝京酒店3樓
2024-09-16
2024-09-19 1687 瀏覽
英式三層架嘅下午茶就食得多啦,最近我就試咗喺太子帝京酒店獅房菜嘅古韻今風宮廷式下午茶😍 靈感係來自於中國古代建築物同埋宮廷飲食文化嘅🥰 好似有天壇同埋故宮造型等等元素,真係樣樣都超精緻啊👍🏻 酒店仲好細心❤️ 特別放咗啲主題飾物,包括頭飾同埋宮廷風撥扇等,等你可以同閨蜜朋友一齊打卡🫶🏻 鹹點🧆✨ 清酒鮑魚配梅酒啫喱蘿蔔✨ 鱈場蟹肉魚子醬沙律青瓜杯✨ 西班牙豚肉松露沙律脆泡芙✨ 龍蝦仔脆多士✨ 孜然牛肉批款款鹹點我都好鍾意,特別係鱈場蟹肉魚子醬沙律青瓜杯,青瓜仔本身就好適合夏天食,加上佢爽脆嘅口感,配上用咗蜜糖同鮮青檸汁做調味嘅鱈場蟹肉,再用咗黑魚籽同金箔做點綴🫶🏻 孜然牛肉批同樣驚奇之作,用咗天壇造型,好可愛啊❤️ 入邊係孜然牛肉餡,孜然獨特嘅香味真係好吸引👍🏻甜點🍮✨ 荔枝布甸✨ 紫薯麻糬酥✨ 芝麻慕絲蛋糕✨ 抹茶奶黃流心餅全部嘅造型都超特別,好有心思🫶🏻 紫薯麻糬酥毛筆嘅形容嚟打卡真係冇得輸👍🏻 仲配咗黑糖嚟做墨水,淨係心思都100分❤️ 芝麻慕絲蛋糕石獅子嘅造型,同樣係好可愛,食落滿滿的芝麻香😍 限定特飲🍹奶蓋山楂茉莉奶茶圓肉紅棗杞子茶📅 即日至12月15日 (星期二至日)⏰下午3時至

鹹點🧆

✨ 抹茶奶黃流心餅

限定特飲🍹
奶蓋山楂茉莉奶茶
圓肉紅棗杞子茶

📅 即日至12月15日 (星期二至日)
⏰下午3時至5時
💸 HK$548/兩位用 (HK$278/一位用)
下午茶
聽說旺角東帝京酒店的獅房菜推出了宮廷菜系列,重陽節就和家人一起去體驗了一把。廚師發辦形式的宮廷菜,有8道菜,9道菜和12道菜三種。九九重陽節,我就選了9道菜的。小朋友就單獨點了叉燒飯。這套宮廷菜以故宮博物館中乾隆皇帝的飲食為靈感創作,餐廳還很貼心地提供了各種拍照道具,真是一秒穿越回古代。每上一道菜,服務員也會介紹該道菜的典故和食材用料等,很是享受。而每一道菜的菜名也是很有“宮”味:隨 園 – 燕窩.荔枝.豆花典 藏 – 素餡餃子.鹵香鴨舌.油燜筍.桂花腩叉琺 琅 – 白菜.花膠.豆腐湯御 品 – 豆酥.御栗.皇帝魚侍 衛 – 抓炒.蝦仁鰒 魚 – 煎金蠔.扣鮑魚風 荷 – 白玉.鴨子.一品湯 餅 – 半生瓜.肚絲.蔥油面套 印 – 玉璽糕

而每一道菜的菜名也是很有“宮”味:

鳆魚
風荷
湯餅
2024-10-23 302 瀏覽
三層架既英式下午茶吃過很多,中式的下午茶都試過好幾遍,但玩到宮廷式咁極致就真係從未見識過。話說早前在帝京獅房菜吃過其宮廷晚宴,已被師傅的創意及菜式的味道深深迷倒,得知酒店今期玩埋宮廷下午茶,就跟自己說過必定要抽時間到訪。是日好好彩,被安排坐窗邊位,望住呢個獅子山景享受下午茶,實屬賞心樂事。作為帝京常客,深知師傅到菜式設計的一絲不苟,飲品也必定唔會揸流攤,奶蓋山楂茉莉奶茶除了色彩吸引之餘,更會用上髮簪串著風乾的山楂,以貫徹宮廷主題。另一杯的圓肉紅棗杞子茶,滋潤養顏,茶具亦相當講究,佩服。接著,店員奉來一大盤古風味甚濃的食物,有咸也有甜,賣相好正,未食先興奮。咸食的清酒鮑魚配梅酒啫喱蘿蔔,鮑魚軟腍不韌,滲出絲絲清酒香氣,墊底的梅酒啫喱,好滑好清爽。一大堆的蟹肉及魚子醬放在青瓜之上,蟹肉既鮮甜跟魚子醬的咸鮮相輔相乘,青瓜的爽甜也將小小的咸點提升至更高層次。兩片脆卜卜既多士夾著龍蝦仔,好味不花巧。有簡單直接的龍蝦多士,也有估佢唔多既泡芙。師傅竟想到將西班牙豚肉混埋松露沙律,釀入泡芙之內,煙煙韌韌既口感,結合沙律的清爽,帶出驚喜。之後兩款賣相充滿宮廷風既小點,一咸一甜,咸的是孜然牛肉酥,酥皮做得

兩片脆卜卜既多士夾著龍蝦仔,好味不花巧。
之後兩款賣相充滿宮廷風既小點,一咸一甜,咸的是孜然牛肉酥,酥皮做得好,吃起來也滲出恰到好處的孜然香味。甜點的抹茶奶皇流心蛋糕,中式賣相,又有吃抹茶奶皇月餅那種感覺,幾有趣。
再吃的幾件都是甜點,荔枝布甸正正就是荔枝的造型,白朱古力外殼包裹著細滑的布甸。像獅子玉璽的一款,係黑芝麻糕,質感QQ的,帶有濃郁芝麻香。
最後,再數到最吸睛的「毛筆」!打開毛筆盒,輕煙冒出,仙氣陣陣。毛筆頭其實就是紫薯麻糬酥,所以口感很不錯,吃時沾些以黑蜜糖打造而成的墨水,別有一番滋味。
總括而言,呢個宮廷下午茶非常之打卡able,卻又不會為求賣相而犧牲味道,真係佩服總廚佩服得五體投地。
2024-10-18 411 瀏覽
之前食過獅房菜嘅晚餐,精緻又服務好,見佢今期下午茶古色古香咁,超級Ig-able平日下午茶嘅現場並唔多人,環境安靜,好適合傾偈談心。靠窗邊位置景觀開揚,可以望到鐵路。🍄古韻今風下午茶超級藝術品feel🤩啲甜品好靚,好有古風韻味🍄清酒鮑魚,彈牙爽口🍄奶蓋山楂茉莉奶茶,上面支釵好有特色🍄圓肉紅棗杞子茶,杯靚,味道正常發揮🍄兩支毛筆,但其實筆頭係紫薯麻糬酥食食吓店員攞出一盒毛筆,見我哋喺度影相,仲主動問我哋要唔要幫我哋合照。🍄石獅子,唔捨得破壞佢個下午茶好適合打卡,體驗感滿分。啲朋友話我食到冇嘢好食,要食埋毛筆🤣

🍄古韻今風下午茶
超級藝術品feel🤩啲甜品好靚,好有古風韻味

🍄清酒鮑魚,彈牙爽口

🍄奶蓋山楂茉莉奶茶,上面支釵好有特色

🍄圓肉紅棗杞子茶,杯靚,味道正常發揮

🍄兩支毛筆,但其實筆頭係紫薯麻糬酥

🍄石獅子,唔捨得破壞佢

2024-08-16
2024-10-04 705 瀏覽
下午茶確實品過不少!但這樣玩味濃的古風Tea真的非常賞心悅目,這天跟好友再次沉醉於古代美饌之中感受那波譎雲詭的宮廷滋味。由踏入獅房菜Lion Rock開始就恍如走進深宮之中,人也忽然放慢腳步感受古時優雅的格調。古韻今風下午茶造型非常之打卡!鹹、甜點心造型精緻大家記得預多點時間拍照喔。下午茶可以點選特色飲品、咖啡、經典泡茶或風味泡茶等,我們當然選又靚又好喝的特飲。奶蓋山楂茉莉奶茶先以奪目的髮簪呈獻風乾山楂,浮遊於幼滑的邪惡奶蓋上再配上酸香山楂茉莉奶茶,口感滑溜味道酸香好可口而且還非常飽肚呢。好友喜歡熱飲這杯圓肉紅棗杞子茶就最適合不過了!內裏有養生紅棗和杞子,配搭味道香甜的圓肉滋潤又養顏。大家看各式各樣的鹹、甜美點賣相有多精緻!光是拍照已花上我半小時有多,而且真的美得捨不下吞掉它耶。讓我先來品嚐五款賣相美絕的宮廷風鹹點!清酒鮑魚配梅酒啫喱蘿蔔!以清酒炮製的鮑魚口感非常煙靭,內裏滲透出陣陣清酒香氣,喜歡它配上梅酒啫喱帶出酸香滋味,非常適合作為第一件品嚐的點心。雪場蟹肉魚子醬沙律青瓜杯則帶來鮮爽的味覺!梳梳鮮甜的雪場蟹內綴以魚子醬來增添鹹鮮香氣,貴氣之餘味道亦昇華不少呢,再以爽日青瓜來平衡令味

讓我先來品嚐五款賣相美絕的宮廷風鹹點!
雪場蟹肉魚子醬沙律青瓜杯則帶來鮮爽的味覺!梳梳鮮甜的雪場蟹內綴以魚子醬來增添鹹鮮香氣,貴氣之餘味道亦昇華不少呢,再以爽日青瓜來平衡令味道更加可愛。
西班牙豚肉松露沙律脆泡芙!香脆又煙靭的泡芙內藏滿了香氣撲鼻的松露沙律,加上咬口十足的豚肉口感非常豐富。
龍蝦仔脆多士!以香脆多士夾著鮮味龍蝦仔,吃下去卜卜脆的口感好可口喔。
最後還有這件孜然牛肉批!好友說它口感非常酥脆加上香噴噴的孜然非常惹味。
來到甜點造型就更為出眾!玉璽、荔枝、寶塔和毛筆款款也疑幻此真看得眼睛不亦樂乎。

抹茶奶黃流心餅味道跟奶黃月餅可以神合體,但多了抹茶的甘香夾上幼滑香甜奶黃味道非常吸引。
芝麻慕絲蛋糕充滿霸氣的賣相好威武!Q彈的慕絲蛋糕內裏充斥濃濃的芝麻香氣,吃罷齒頰留香令人十分回味。
這顆荔枝布甸令我想起楊貴妃!嫣紅的造型非常吸睛,內裏是充斥荔枝香氣的軟滑布甸,果香十足味道叫人意亂情迷。
紫薯麻糬酥的獨特毛筆造型真的叫我嘆為觀止!紫薯酥沾上黑蜜糖製作而成的「墨水」來品嚐味道也是絕美的可口。

古韻今風下午茶由即日起至12月15日逢星期二至日15:00~17:00供應,收費為$278/位、$548/2位。
2024-10-01
下午茶
見到menu的食物帶點fusion風,加上食物的presentation 都同樣有別傳統英式的afternoon tea,都吸引我去一於約姊妹去試試~環境:地方不大,但有落地玻璃自然光同獅子山與火車路軌的美景,餐廳寧靜舒適~食物:除了食物賣相有gimmick,食物質素非常之高,喜歡在Menu上的食物排序有心思,跟住佢的排序食唔會感覺飽滯。尤其喜歡所有鹹點同石獅子造型的黑芝麻慕絲蛋糕😋。黑芝麻慕絲蛋糕內有流心黑芝麻醬同朱古力脆脆脆,甜而不膩,令人念念不忘。為咗呢隻石獅子,我隔一個星期再約另一個姊妹再encore呢一個tea set!😆

2024-09-15 1929 瀏覽
✨️Chinese Omakase Set Menu • 8 - course✨️為朋友慶祝生日聚餐,有幾樣元素:1. 要食得大方而不失禮(呢個世代除)2. 坐得舒適環境要靜靜地(因為一般都唔會成日見,可能一年先見大家2-3次,一見面通常有排傾)3. 服務要週到(傾得盡興時有貼心上菜服務,絕對令成個聚會加不少分數)以上的要求帝京酒店3樓的獅房菜都能一一做到💯✨️Chinese Omakase Set Menu • 8 - course✨️1️⃣【BIRD'S NEST • 隨 園】燕窩 • 荔枝 • 豆花2️⃣【APPETIZER • 典 藏】素餡餃子滷香鴨舌油燜筍桂花腩叉3️⃣【SOUP • 琺 瑯】白菜 • 花膠 • 豆腐湯4️⃣【FISH • 御 品】豆酥 • 御栗 • 皇帝魚三 清 茶5️⃣【PRAWN • 侍 衛】抓炒 • 蝦仁6️⃣【DRIED SEAFOOD • 譚 八】魚肚 • 松茸 • 刺參7️⃣【NOODLE • 湯 餅】半生瓜 • 肚絲 • 蔥油麵8️⃣【DESSERT • 套 印】玉璽糕給朋友的生日驚喜,於第8道甜品玉璽糕時呈獻出來,既有萬般驚喜之餘,仲可以為生日盛宴畫上完滿句號。

為朋友慶祝生日聚餐,有幾樣元素:
1. 要食得大方而不失禮(呢個世代除)
以上的要求帝京酒店3樓的獅房菜都能一一做到💯

2024-08-28
慶祝紀念
生日
  • 【DESSERT • 套 印】 玉璽糕
🌟獅房菜呈獻獅房發辦‧宮 – 養生饗宴💡由區域中式廚藝總監江肇祺師傅與獅房菜大廚團隊到訪故宮文化博物館後,創作出養生滋味兼具嘅創意佳餚🔥🔹隨 園燕窩.荔枝.豆花宮廷式茶盅美倫美奐~自家製雪白豆花配上清甜荔枝肉及昂貴燕窩,入口先有香甜馥郁果香,後有濃郁豆香,質感滑溜清新,為盛宴揭起序幕。🔹典 藏素餡餃子.滷香鴨舌.油燜筍.桂花腩叉🔸將外形獨特龍爪菌裹上脆漿再炸香,配以雜菌、白松露醬等製成晶瑩剔透嘅素餡餃子,入口散發濃郁菇菌香!🔸秘製醬汁鮮美可口,厚實鴨舌滷得相當入味,再將時令竹筍、蟲草花、木耳絲及醬油炮製成油燜筍,醇美爽口,配搭鮮美嫩滑嘅鴨舌,充滿誘人滋味!🔸桂花腩叉用上肥瘦分明嘅豬腩肉,以秘製醬醃5小時,外層燒得焦香,再淋上麥芽糖,配以桂花蜜增添清甜味!🔹琺 瑯白菜.花膠.豆腐湯江師傅以時令白菜、豆腐湯品為靈感,用上赤肉、豬筒骨及老雞熬煮5小時,再加入豆腐、白菜及花膠,湯頭足料香濃、夠哂滋潤,營養滿滿,絕對係養顏佳品!🔹御 品豆酥.御栗.皇帝魚皇帝魚即比目魚,以紅椒粉及鹽醃後煎香,魚肉溫和鮮甜、清淡細膩~搭配以香菇醬、栗子肉、雜菌、豆卜、新豬肉及蘆筍等炒成嘅配菜,秘製醬汁由腐乳及櫻花辣
🌟獅房菜呈獻獅房發辦‧宮 – 養生饗宴💡

🔹琺 瑯
白菜.花膠.豆腐湯
🔹御 品
豆酥.御栗.皇帝魚
皇帝魚即比目魚,以紅椒粉及鹽醃後煎香,魚肉溫和鮮甜、清淡細膩~搭配以香菇醬、栗子肉、雜菌、豆卜、新豬肉及蘆筍等炒成嘅配菜,秘製醬汁由腐乳及櫻花辣椒醬調製而成,鹹香惹味!團隊更特別以麵粉製成黑網伴邊,營造出江邊下網意境,睇得又食得,超讚!
🔹侍 衛
抓炒.蝦仁
江師傅以抓炒為基調,從宮宴菜餚擷取靈感,用上鮮嫩爽口蝦仁裹上粉漿炸起,再加入薑米、大蔥、蒜及黑醋埋芡,伴以鳳梨及醋薑享用,味道酸酸甜甜,蝦仁鮮爽醒胃!
🔹鰒 魚
煎金蠔.扣鮑魚
用上宮廷不可或缺之簪飾串起海中珍品 - 金蠔及八頭鮑魚。金蠔充滿薑、蔥香,八頭鮑魚用上珍酒、花雕、糟滷等燜煮至入味,最後加入花椒油,散發獨特辛香氣息,拌以辣龍蝦汁,微辣過癮。
🔹風 荷
白玉.鴨子.一品
大廚以火鴨肉配上時令冬瓜及養生蓮子、百合、杞子及羊肚菌等,仿如迷你冬瓜盅般,鴨肉鮮美,整體清甜又消暑!
🔹湯 餅
半生瓜.肚絲.蔥油麵
大廚參考乾隆南巡賜名之「陽春麵」,將宮廷御膳中豬肚雞湯結合,以蝦米、薑米同菜脯爆香,煲成奶白色湯頭,再加入上海粗麵與豬肚絲,蔥香撲鼻,香而不膩~
🔹套 印
開心果白朱古力慕絲蛋糕變成玉璽造型,切開為開心果薄脆及海綿蛋糕,外層噴上綠色果凍鏡面,伴以開心果碎及開心果雲呢拿汁,像真度極高,甜香滋味,為盛宴蓋上完美印記!
獅房菜✨
📍旺角太子道西193號帝京酒店3樓
2024-09-03
2024-09-13 1320 瀏覽
早前參與了帝港酒店集團於帝京酒店內舉辦的獅房發辦·宮之[養生·九道]。當晚更享用到由區域中式廚藝總監「江肇祺師傅」與獅房菜大廚團隊,精心創作出的九道「宮」養生饗宴。菜式以中國最長壽的乾隆皇帝膳食為藍本,從乾隆最常食的燕窩、鴨肉、火鍋、豆腐、白菜等為主題,內容講究不時不食、深諳養生之道,更具食療保健功效,賓客更能從中細味到每道菜的創意靈感。菜式如下(配上幾款美酒):第一道「隨園」,以燕窩、荔枝、豆花創作而成,口感滑溜,帶有香濃的荔枝和豆香味,營養價值豐富。配上Champagne - NV Roland Champion Secret d'Aramis (75ml)~酒色金黃氣泡少,帶有淡淡的水果香味,微甜,簡單易入喉,味道清淡便不會搶去食物的滋味。第二道「典藏」,上枱時以乾冰製作出煙霧氣氛,打咭一流;盒內放有濃濃菇菌香氣的素餡餃子、肉厚惹味的滷香鴨舌、軟嫩微甜的油燜筍 及 肥瘦分明的桂花腩叉。第三道「琺瑯」(白菜·花膠•豆腐湯),大廚以豆腐、白菜及花膠,熬煮多個小時,製作出湯鮮味濃的豆腐湯,花膠更有滋補養顏的功效。第四道「御品」(豆酥•御栗•皇帝魚),大廚以紅椒粉及鹽稍醃比目魚後煎香,形

菜式如下(配上幾款美酒):

第四道「御品」(豆酥•御栗•皇帝魚),大廚以紅椒粉及鹽稍醃比目魚後煎香,形成外脆內嫩的魚塊,配上香菇醬、栗子肉、雜菌、豆卜、新豬肉及蘆荀等炒成配菜,最後淋上以腐乳及樱花辣椒醬調製而成,味道香濃且惹味。

配上White Wine - Unshackled, Chardonnay (75ml)
酒色偏黃,帶有陣陣熱帶水果香味,更聞到淡淡的香草及橡木香氣。

吃了這麼多食物,一杯消滯解膩的三清茶,正適合不過。

第五道「侍衛」(抓炒•蝦仁),大廚選用鮮嫩爽口的蝦仁上粉炸脆,加上黑醋芡汁,再伴以鳳梨及醋薑,口感酸酸甜甜,非常惹味。

配上Chinese Baijiu-山西杏花村 汾酒青花30(10ml)
汾酒,被譽為最早的國酒,酒色晶瑩透亮、入口綿滑爽甜、飲後留有餘香、回味悠長;更是中國最古老的白酒之一。

第六道「鰒魚」(煎金蠔·扣鮑魚),大廚用上小巧精緻的簪飾,串起煎香後的金蠔,燜煮入味的八頭鮑魚,再加入花椒油輕煎;最後淋上惹味鮮甜的龍蝦汁,滋味更佳。

配上Red Wine - 2020 Angove Angel Rise Vineyard Shiraz (75ml)
酒色呈深紅色,口感細膩,帶有陣陣水果、櫻桃及巧克力香味,配香濃惹味的食物,最是適合。

第七道「風荷」(白玉•鴨子•一品),大廚採用火鴨肉,配上冬瓜、蓮子、百合、𣏌子及羊肚菌等,感覺就像吃迷你版的冬瓜盅一樣,獨特又有創意。

第八道「湯餅」(半生瓜•肚絲•蔥油麵),大廚將蝦米、蔥米及菜脯加入奶白色的湯中,之後放入上海粗麵、涼瓜片、豬肚絲及蒜子,食落很有胡椒豬肚湯嘅感覺,滋味又飽肚。

第九道「套印」(玉璽糕),玉璽為國家的印章,是象徵國家的標誌,這翠綠色的「玉璽」其實是開心果白朱古力慕絲蛋糕,中間加入薄脆及海綿蛋糕,令口感更佳,食落甜度適中,也為這宴會畫上美麗的句號!

「獅房發辦‧宮 – 九道」
原價每位 HK$798,優惠價每位 HK$638
(兩位起),另加餐酒配對每位 HK$368,另正價加一服務費。
九道唔夠喉,可考慮「獅房發辦‧宮 – 十二道」,另添加多三道菜式;原價每位 HK$1,547,優惠價每位 HK$1,238
(兩位起),另加餐酒配對每位 HK$488,另正價加一服務費。

#獅房發辦_宮 #養生_九道

2024-09-02
用餐優惠
試食活動
2024-09-11 995 瀏覽
經常會到訪獅房菜,皆因真心佩服江師傅的創意和廚藝,每每都做出一些詩情畫意既出品,如不同版本的愛玲宴,與及唐詩宴等,無不令人讚嘆。今趟江師傅又玩新意思,以宮庭為主題既獅房發版,據知江師傅專程去故宮吸取靈感的。安頓好,便可以上菜。一嚟就以燕窩和豆花作開場,特別之處在於加入了荔枝成份,令滑溜養顏的燕窩豆花多一份清新氣息,是十分好的開端。接著來的小點,貫徹江師傅的風格,加插了乾冰的煙霧效果,仙氣迫人。像金字塔型狀,包括著滿滿餡料的素餃,好吃又健康。桂花腩叉鬆化又清香,蟲草花及爽口無渣的油燜筍墊在鴨舌之下,好在沒有被遺忘。當然,軟腍入味的鴨舌從來是我所愛。不管是什麼宴也好,就離不開湯品,今次有很家常味道的白菜、豆腐湯,師傅再放入大大隻花膠添貴氣,喝得舒服。煎至皮香肉嫩的比目魚,配上豆酥,來點像西式的擺盤,簡單討喜。數道菜色之後,以一杯帶有佛手柑氣息的三清茶來清清味蕾,再繼續下半場。隨之而來的,有幾分像現今的甜酸蝦球,用料靚,口感爽脆彈牙,汁醬平衡得好,夾埋菠蘿和酸薑同吃,結合精緻既擺盤,我喜歡這古代版本的甜酸蝦。扣鮑魚同埋煎金蠔,兩者都是我大愛的東西,以一枝髮簪串起,估唔到咁優雅。鮑魚帶點點麻香

扣鮑魚同埋煎金蠔,兩者都是我大愛的東西,以一枝髮簪串起,估唔到咁優雅。鮑魚帶點點麻香,配合金蠔的甘香,很讚。
冬瓜圃藏著鴨肉、羊肚菌、杞子及百合等,清爽矜貴,唯白玉可以再腍身一些。
看餐牌寫著蔥油麵,還以為是上海式的那種,但原來用上像烏冬,加埋甘味的苦瓜,以及豬肚,又幾夾喎!
要貫徹主題,甜品的糕點也做成玉璽般,靚到唔捨得食。這其實是開心果醬朱古力,好有趣!

喜歡佢除左用心設計食物,還特意選購了宮廷式的餐具來作作盛器,以貫徹其風格,可見團隊的一絲不苟。
2024-09-09 1132 瀏覽
這天到帝京酒店獅房菜Lion Rock吃宮廷宴穿越做一晚皇后也不錯。 獅房發辦.宮 (養生.九道)的首道是茶隨園~燕窩.荔枝.豆花!雪白的賣相加上宮廷風的茶盅真叫人垂涎三尺。自家製豆花入口滑溜勝雪配搭清甜荔枝肉及養顏燕窩超相夾,吃罷可以感受到滋潤養顏的威力。典藏~素餡餃子.滷香鴨舌.油燜筍.桂花腩叉!一客內可品嚐三款不同口感和味道的前菜好幸福,菜式更用上精緻的仿古器皿夢幻地上檯好吸睛。晶瑩剔透的素餡餃子內有龍爪菌、雜菌及白松露醬,將龍爪菌炸脆來增添香脆口感,加上雜菌和白松露醬令餃子菌香四射。桂花腩叉選用咬口分明的豬腩肉來炮製,燒至香口後淋上香甜的麥芽糖和幽香桂花,好吃程度非一般叉燒能媲美,我的嘴巴又被江師傅寵壞了。滷香鴨舌油燜筍用上時令竹筍、蟲草花、木耳絲及醬油炮製成油燜筍爽口之餘更香氣撲鼻,上面的鴨舌以秘製醬汁烹成,來吧跟口腔來一場刺激的舌戰多快活。琺瑯~白菜.花膠.豆腐湯!以乾隆喜愛的豆腐入饌,濃香的高湯配嫰口豆腐加上白菜及香軟花膠,將熱騰騰鮮濃的湯送入口中喝得很舒心。御品~豆酥.御栗.皇帝魚!魚網下是香煎比目魚弄得外脆內嫩,配襯香菇醬、栗子肉、雜菌、豆卜、新豬肉及蘆筍等炒成的配菜

御品~豆酥.御栗.皇帝魚!魚網下是香煎比目魚弄得外脆內嫩,配襯香菇醬、栗子肉、雜菌、豆卜、新豬肉及蘆筍等炒成的配菜,再伴以腐乳和櫻花辣椒醬調製的秘製醬汁共嚐怪好吃耶。

間場送上乾隆帝最為喜愛的飲品三清茶一杯!甘中帶甜茶色、香、味也清絕宜人。

五枝配酒中我們已經品嚐了香檳、白酒,接下來還有中國酒、紅酒及甜品酒,相信這夜可以盡興而歸。
三清茶過後服務員端來山西杏花村青花汾酒,酒色晶瑩透亮清香純正,喝下幽雅芳香綿甜爽淨餘韻悠長,喜歡烈酒的朋友必要配酒品嚐。
侍衛~抓炒.蝦仁!新鮮蝦仁裹上粉漿炸香,用上以薑米、大蔥、蒜及黑醋來作芡汁,加上焦香鳳梨及醋薑作伴,醋薑入味無渣好嫩口大蝦彈性十足味道酸甜,整道菜來得相當醒胃好吸引。
鰒魚~煎金蠔.扣鮑魚!用上別緻的簪飾串起金蠔和鮑魚宛如珍寶般矜貴。
金蠔香煎過後散發海洋鮮氣好誘人,鮑魚扣得入味再以花椒油輕煎徒添麻香口味,伴上微辣的龍蝦汁這道菜絕對是來自大海的味道。
風荷~白玉.鴨子.一品!以火鴨肉作主角配上冬瓜、蓮子、百合、杞子及羊肚菌,造就出這清中帶濃的美味組合。
湯餅~半生瓜.肚絲.蔥油麵!以蝦米、薑米及菜脯煲成奶白色的湯頭,伴以涼瓜片、豬肚絲及蒜子配上海粗麵,甘香甜美的味道叫人食指大動多飽也要好好品嚐。

套印~玉璽糕說穿了是件開心果白朱古力慕絲蛋糕!霸氣玉璽內藏有開心果薄脆及海綿蛋糕吃下香滑可口,伴上開心果碎及開心果雲呢拿汁吃更為香濃。
獅房發辦.宮(養生.九道)原價$798/位、優惠價$638/位(兩位起)餐酒配對$288/位,另提供12道菜單選擇,由即日至12月1日逢星期二至日供應。
2024-09-06