2017-11-12
是晚帶住爸媽去左勝記酒家食晚飯😎撘lift上去既時候發現幾架lift既人都係去勝記酒家 頗受歡迎呢 上到去更發現坐無虛席 員工都忙到分身乏術🙇🏻睇黎哩間酒樓真係幾有名未黎之前同爸媽講左勝記最出名係乳豬 所以佢地睇都唔睇的menu就話要食乳豬😛其實都理解全場爆滿忙到踢晒腳可能要等一段時間 其實都係等左半個鐘度d食物就一次過送晒上黎 較我想像中快好多!懷舊醬燒乳豬 $198首先上黎既係醬燒乳豬 其實冇諗過份量都唔算少😃乳豬送上台係熱辣辣 層皮烤得香脆可口 肉質鮮嫩 肥瘦適中 因為乳豬要有少少肥先好食架嘛😄3個人每人至少分到3-4舊 食完都飽左一半 建議大家記住拎個食物盒打包個乳豬頭回家 我見好多人都有咁做呢菊花五蛇羹 $88哩個係媽媽想食話一定要點的 好吧 唔食蛇既我都捨命陪君子😝話就話一人份量 但可以分到四碗咁多呢 個羮好足料 由幅圖可以得知成碗都係料黎架 我食到既有肉 有菇 有粉絲 薑絲 食落就好大陣菊花味同薑味 唔知係咪為左僻左陣腥味呢🙇🏻anyway 味道係唔錯既😁啫啫雞堡 $128哩個係老豆叫既 送上台既時候熱辣辣仲見到d油滾滾下咁味道好香呢😃雞算係嫩滑 亦都好入味 仲有幾舊豬潤
懷舊醬燒乳豬 $198
菊花五蛇羹 $88
啫啫雞堡 $128
哩個係老豆叫既 送上台既時候熱辣辣仲見到d油滾滾下咁味道好香呢😃雞算係嫩滑 亦都好入味 仲有幾舊豬潤大量洋蔥咁 同街外食既煮法都差唔多😊
但個煲太大令到大家有錯覺個雞煲份量好少咁🤔🤔不過個煲夠保溫就真既
星洲炒米 $88
哇哇哇😱超級大碟呀 我同媽媽都覺得好正 份量竟然有咁多✌️✌️✌️米粉唔會話炒到又碎又濕咁 每條米粉色澤均云 炒得唔錯呢
配料有 蝦 洋蔥等等 特別想讚下隻蝦食落夠爽口😃個咖哩炒粉唔辣 適合唔食辣既人架 果然傳統星洲炒米真係冇得輸😎
由於佢份量唔少 我地都慢慢食 大概每人分到3碗咁 做到唔浪費食物
最後埋單捧住個肚走 3個人唔使$600 算係咁啦😛
酒樓果然係一個適合同家人聚餐既地方