2009-10-26 61 瀏覽
其實呢檔好野食左好多年囉,但都主要是和家人吃,因為姨媽姑爹都住在大圍,睇住佢一日爆過一日亦有其原因既!今次帶班朋友入來食,因為佢地住得遠(港島人)入到來顯徑要轉幾次車,又確實煩左少少,不過佢地都認為是好味的,無介紹錯1. 雞煲翅~一梳梳夠足料,六個人每人都有成兩碗半湯,仲有一梳大翅,湯底用上大量豬手,半隻雞去燉,湯成奶白色,個個讚一流.其實我以前同家人,四條人叫一煲翅加碟炒菜就一餐了,淨湯料d豬手同半隻雞都夠食了,哈哈2.盬焗鳥頭~傳統的潮菜魚飯,夠大條,入面黃油充足,一d都唔係覺得魚肉"鞋"口,永遠都要高速被各人消化的菜式3.滷水拼盆~係一款超齊的拼盆,豬耳,滷肉,鵝件,紅腸,生腸,鵝腸,豬大腸,豆腐,蛋,墨魚;大豆芽和花生墊底,真係食唔晒,其實可唔可以設計一個少份量d,因為呢個已經叫係"細"的,仲有個大的,我都唔敢大有多大了4.蠔仔粥~肉碎和蠔仔比例好好,加上香芹的清香,配上該店招牌的翅湯底,正! 不過我在今餐唔應該咁叫法,因為有雞煲翅的湯在先,搞到大家一肚水,食唔晒d野!5.石蛤~其中一位朋友是潮州妹,一來到就要叫,佢不斷解釋即係日本人所叫的赤貝,不過大家睇到好似血淋淋的,唔敢食

5.石蛤~其中一位朋友是潮州妹,一來到就要叫,佢不斷解釋即係日本人所叫的赤貝,不過大家睇到好似血淋淋的,唔敢食,最後只有我同佢食的份兒了.其實石蛤是一樣好鮮味的東西,潮州人真係好識食呀

最後仲叫左一個金銀蛋莧菜同蒸扇貝,好基本的大排檔菜式,味道是ok的
盬焗鳥頭
雞煲翅