2019-07-12
法國餐俾人嘅感覺就係要食好耐、好浪漫同好高級,對我而言都唔例外,所以喺男朋友生日呢日,我就揀左一間法國日本Fusion菜餐廳Le Rêve。我早喺一星期前就打電話去book枱,當時服務員就同我講解當日嘅餐單,有4 shades menu ($590)、6 shades menu ($890) 同 8 shades menu ($1190),因為我地得兩個人,所以我地就揀左6 shades menu,轉左其中一道main course做和牛(可以試哂兩道main course),再加左$80轉左甜品做chocolate trio(因為我男朋友好鐘意食朱古力)。去到當日,一上到就覺得成個環境非常浪漫,昏黃嘅燈光配上柔和嘅音樂,加上羽毛同捕夢網的裝飾,令人覺得成件事好match佢地餐廳的主題「夢」。一坐低就有服務員同我地確認餐單,仲俾左一個menu with pairing wine我地,但因為我有點不勝酒力,所以最後只係叫左一杯紅酒同一杯virgin mojito。冇幾耐就服務員送上用麻布袋裝住嘅法式麵包、唧成花嘅牛油同貌似蠟蠋嘅濕紙巾,麻布袋可以保存法式麵包嘅溫度,令食客無論幾時都可以食
去到當日,一上到就覺得成個環境非常浪漫,昏黃嘅燈光配上柔和嘅音樂,加上羽毛同捕夢網的裝飾,令人覺得成件事好match佢地餐廳的主題「夢」。一坐低就有服務員同我地確認餐單,仲俾左一個menu with pairing wine我地,但因為我有點不勝酒力,所以最後只係叫左一杯紅酒同一杯virgin mojito。冇幾耐就服務員送上用麻布袋裝住嘅法式麵包、唧成花嘅牛油同貌似蠟蠋嘅濕紙巾,麻布袋可以保存法式麵包嘅溫度,令食客無論幾時都可以食到新鮮熱辣嘅麵包,真係幾細心架!
每一道菜上嘅時候都會有服務員去講解每一道菜的配料、做法、食法,其中最有驚喜嘅菜式係兩道surprise dish,無論係裝飾同味道都好特別,雖然兩道菜都有龍蝦,不過一個係龍蝦殻蓋住蟹肉蛋沙律配上rasberry同mango醬汁,另一個係原隻龍蝦配波菜分子料理醬汁、mustard seed cream sauce等,配上唔同醬汁會有唔同食法,好出色!
另外值得一讚嘅係個甜品,本身我並唔鍾意食椰子,特別係椰絲,但呢個椰子mousse嘅甜品改變左我嘅諗法,佢用朱古力做左一個椰子殻,再加椰子mousse,加上椰絲,就咁食會覺得冇乜特別,食落唔會太甜,亦唔會太重椰子味,但當你加上佢其他配料(蛋白糖餅、橙糖絲、空氣感白朱古力同Mango sauce),mix埋一齊就好有驚喜,食落有幾重口感,好香橙味,有一種好fresh嘅甜味融化係口中。而個Chocolate trio就用左唔同濃度嘅朱古力去整,唔會話好特別,都唔會話唔好食:)
如果鍾意法國Fusion菜而又唔介意價錢少貴嘅你,不妨一戰呢間餐廳架!