2024-01-28 234 瀏覽
呢一日探完病,落咗小巴就走咗嚟附近呢間古色古香,望落有幾十年歷史嘅茶記,餐牌選擇唔多,碟頭嘅就只有飯同意粉,其他乜都無,泡麵就只有一款沙嗲牛肉麵,啲飯同意粉款式唔太啱我,於是叫個常餐,有沙嗲牛肉麵、火腿煎蛋跟牛油餐包,熱飲我揀咗熱奶茶,共銀$38。茶記慣性先嚟,話明望落有幾十年歷史嘅茶記,設備當然都唔會與時並進啦!砂糖係其中之一,呢間嘢仲用緊散裝砂糖,而唔係獨立包裝,搞到我有啲唔知個份量添。茶杯夠厚身,茶質亦夠滑,唔錯。另一樣古色古香係會用個杯裝紅茶畀你洗餐具,呢樣亦係依家茶記好少有。接住嚟嘅係火腿煎蛋配牛油餐包,半片火腿加隻凍嘅流心煎蛋,兩樣都叫正常,最唔正常係個餐包,外型唔係舊式茶記用嘅十字餐包,明顯係自家特色餐包,唔講得係硬,但非常實心,非常飽肚,牛油少到幾乎見唔到,餐包味道同牛油味道非常淡,即使我夾埋半片火腿都幾乎食唔到有鹹味,真係好健康。但「經典」嘢又點可以畀佢停,當然要繼續啦!要講嘅係姍姍來遲嘅沙嗲牛肉麵,賣相已經完全唔吸引,完全睇唔到佢有沙嗲味,食落口當然亦無沙嗲味,只食到有薑絲,而當我一啖咬落片牛肉度時,哇!精彩!牛肉居然係凍冰冰嘅!令我精神為之一「震」!想我唔記得都幾
但「經典」嘢又點可以畀佢停,當然要繼續啦!要講嘅係姍姍來遲嘅沙嗲牛肉麵,賣相已經完全唔吸引,完全睇唔到佢有沙嗲味,食落口當然亦無沙嗲味,只食到有薑絲,而當我一啖咬落片牛肉度時,哇!精彩!牛肉居然係凍冰冰嘅!令我精神為之一「震」!想我唔記得都幾難啦!我亦醒目咁將啲牛肉潛入啲湯度,慢慢啃完個包先至食呢個麵(個包咁實,真係要慢慢啃先至食得完),而事實證明我嘅做法係正確嘅,當我啃完個餐包,啲牛肉真係熱返啲,好食啲,但依然無沙嗲味。
而個麵係扁身而唔係圓身,同大快活嘅泡麵差不多質地,同樣唔係我喜歡食嘅質地。
另外,我望見隔離檯有叫咖喱豬扒飯,好彩我無叫,因為賣相完全唔似咖喱豬扒飯嘅顏色,好似求其畀啲豉油漿粉淋起件豬扒上面就算數嗰隻。
雖則話$38個常餐係好平,但居然交啲咁嘅質素嘢出嚟,絕對物非所值。
下次嚟呢間嘢,如果有下次的話,飲杯奶茶,吔個包就算啦!