2015-10-03
假日嘅西貢真係人山人海, 而西貢海鮮酒家都特別多, 想要揀啱一間冇伏又老實嘅都唔係一件易事。沿海旁一路向入行, 行下行下…嚟到一間比較細少少嘅海鮮酒家—新德記。接近晚上8時,每家酒家都坐滿客人,新德記亦不會例外。店員熱情地安排我們坐在露天嘅地方, 翻左翻餐牌, 最後揀左一個二人海鮮套餐$168/位加一。快﹑靚﹑正, 唔使多諗~茶芥小食有花生及酸菜, 套餐前茶有沙姜雞..腳^^”芝士龍蝦燴伊麵 – 龍蝦係波士頓, 原隻切開有四件, 肉質新鮮彈牙。伊麵麵質過熟…冇彈牙口感, 芝士汁則過咸,有待改善。原隻鮑魚 – 用蒸的方法, 姜汁蔥豉油味, 鮑魚頗新鮮, 食起上來都幾爽口, 肉質實淨,唔會有腥口感覺。姜蔥蒸䱽魚 – 原條上檯, 魚肉係新鮮嘅, 肉質都幾結實, 熟度啱啱好。蒜蓉炒白菜仔 – 簡簡單單一碟炒菜, 好味!飯後仲有生果送。全餐飯基本上都好滿意, 員工都好好客熱情, $168/位加一, $200一個人, 咁樣嘅價錢, 咁樣嘅食物質素, 下次會嚟西貢會再嚟新德記。下次要約多幾個朋友, 可以叫多幾款餸, 特別想試個鹽焗奄仔蟹, 見餐牌好似好好味!
接近晚上8時,每家酒家都坐滿客人,新德記亦不會例外。
快﹑靚﹑正, 唔使多諗~
茶芥小食有花生及酸菜, 套餐前茶有沙姜雞..腳^^”
蒜蓉炒白菜仔 – 簡簡單單一碟炒菜, 好味!
飯後仲有生果送。