餐廳: 鮮丼家
資訊:

1K
2017-03-30 2587 瀏覽
週三喺旺角未食晚飯就已經去食左大熱嘅梳乎厘pancake,當然係唔會飽啦,都要搵餐正餐食~向勝利道出發,又順便飲埋丸茶手作。原來勝利道都有幾多野食,我已經好耐冇黎~揀左呢間喺當眼處嘅鮮丼家,店內位置不少,裝潢簡單,雖然已經9點幾鐘,都有幾枱客人。呢類丼飯,價錢唔會太貴,但質素又比外賣壽司店嘅好,所以都有唔少一個人食。餐單選擇都唔少,除左魚生飯,仲有熟食丼飯、鍋物、刺身、壽司、小食,平過元氣、和民少少。魚生飯有8款固定款式,$50-$120,另外可以自選,按份量收費。我同男朋友一人一碗最平價嘅,生熟丼飯都一律包括前菜、麵豉湯。前菜弱弱的,只係普通沙律菜,不過送嘅本來就冇乜期望。麵豉湯基本夠熱。角切魚生飯丼飯 $50 (碎三文魚、碎吞拿魚、青瓜粒)賣相比想像中好,畢竟都係50蚊,魚生粒嘅份量都幾多,唔會好孤寒,而且唔係餸頭餸尾,仲有幾粒三文魚籽~當然咁嘅價錢,唔能夠話期望係好靚嘅魚生,但起碼都夠新鮮!飯嘅份量適中,唔會太少,男朋友食都夠飽。不過醋味較弱,黏性唔強,比較乾身。三色丼飯 $60 (三文魚、甜蝦、蟹籽)我點嘅係三色丼飯,賣相都唔錯,見過有評語話比以前「縮水」,三文魚細舊左。不過因

餐單選擇都唔少,除左魚生飯,仲有熟食丼飯、鍋物、刺身壽司、小食,平過元氣、和民少少。

我同男朋友一人一碗最平價嘅,生熟丼飯都一律包括前菜、麵豉湯

前菜弱弱的,只係普通沙律菜,不過送嘅本來就冇乜期望。
前菜
麵豉湯基本夠熱。
麵豉湯
角切魚生飯丼飯 $50 (碎三文魚、碎吞拿魚、青瓜粒)

當然咁嘅價錢,唔能夠話期望係好靚嘅魚生,但起碼都夠新鮮!

角切魚生飯丼飯
三色丼飯 $60 (三文魚、甜蝦、蟹籽)

不過因為我第一次黎,比較唔到之下,我覺得60蚊有咁嘅魚生份量,都算幾抵食。
三色丼飯
三文魚唔係好大一塊嘅,但夠厚身,而且有六、七塊,新鮮~

蟹籽份量都多啊!
三色丼飯
唯獨甜蝦有陣腥味
芝麻雞翼 $33/3隻

雞翼脆口,但比較油膩,相對丼飯,性價比唔高,不吃也罷。
芝麻雞翼
整體黎講,呢度嘅丼飯定價親民,同質素食正比,想食個快餐日本菜都可以考慮。

餐牌:
2017-03-01