2018-12-19
約咗很久不見的朋友一起在觀塘吃晚餐,她想食意粉,我又不想太貴,就搵咗在工廠區的這間食店。這是一間以海洋/岸邊為主題的樓上舖,店內主色是我最愛的藍色,仲有一部飛標機(不過無研究玩唔玩得)。臨近聖誕節,也有點聖誕裝飾。店面都幾大,一大班人上來位置也不成問題。平日晚上唔多人,所以環境都幾靜,適合傾計。餐牌上以西式食品為主,大概跟一般樓上cafe的餐牌差不多,不過價錢只是茶餐廳價錢!! 非常相宜。成個SET仲跟埋湯,沙律,飲品同甜品,又可以加10蚊有小食,或加20蚊就有多碟菜。待應姐姐話如果點主菜時唔知加唔加小食,仲可以之後追加添。我們點了秘制芝士汁蘑菇蜆肉長通粉同手肝菌汁雜菌露筍牛柳粒意粉,另加兩隻瑞士汁雞翼和炒雜菜。先來了南瓜湯同薯仔蛋沙律,都是用魚或貝殼形狀的餐盤,切合餐廳主題。湯比較Creamy,感覺不到南瓜蓉的口感,不過味道都OK;沙律就正正常常,無咩特別。秘制芝士汁蘑菇蜆肉長通粉看似小小的一碗,吃完卻非常飽足。碗內有非常多芝士和蜆肉,不會因價就貨,芝士汁吃到底都仲有好多添。肝菌汁雜菌露筍牛柳粒意粉非常大碟,超級多牛柳,不過有少少過咗火喉,有少少"鞋"口。意粉整得啱啱好,唔會太淋或太
平日晚上唔多人,所以環境都幾靜,適合傾計。
待應姐姐話如果點主菜時唔知加唔加小食,仲可以之後追加添。
湯比較Creamy,感覺不到南瓜蓉的口感,不過味道都OK;
沙律就正正常常,無咩特別。
秘制芝士汁蘑菇蜆肉長通粉看似小小的一碗,吃完卻非常飽足。
秘制芝士汁磨菇蜆肉長通粉
意粉整得啱啱好,唔會太淋或太硬。
牛肝菌汁雜菌露筍牛柳意粉
瑞士汁雞翼非常入味,如果唔係怕食唔哂會追加兩隻~
瑞士雞翼
炒雜菜雖然寫蒜香牛油炒,不過似日式炒多D,
上面放咗少少木魚乾,郁郁吓就知熱辣辣,不過味道就淡咗少少。
炒雜菜
餐後仲有個甜品啫喱,餐後一點甜,非常滿足的一餐。
我同個FD傾到最後一枱先走,待應都仲好有禮貌,抵讚!
總結味道是不錯,比較港式西餐Feel。
另外環境和待應態度都很好。