2020-04-09
時代廣場上面既大食代,餐廳真係多不勝數,你想要乜野國家既菜式都會搵到!不過今日同朋友都係想食乜 d 中式野,慢慢坐下,嘆下茶傾下計咁,食個 lunch 咁,所以就揀左呢間 麒藝館!個名夠氣勢之餘,門面都幾 grand 架,不過就唔夠位放上黎比大家睇了真係入到黎,其實成個環境都好舒服,因為裝修設計一 d 都唔老土,可以講話係得呢個地段,真係有返咁上下 feel 架,而且店內樓底又高,真係好有空間感架午市黎講,宜家做緊少少優惠,經店員好好既服務態度招待及介紹之下,我地都揀左一個二人餐,本身優惠價折左係 $800 兩位用,宜家有 恒生信用卡及用佢黎消費,就可以以 $600 尊享價享用呢個二人餐啦!前菜 : 無花菓極品黑叉燒伴水晶花膠凍第一道菜就已經 feel 到呢度既菜式係會好精緻,有曬擺盤咁架,左邊既極品黑叉燒及右邊既水晶花膠凍分別各 4 粒,中間就係一 d 啫喱果凍條,甜甜地咁配埋水晶花膠凍一齊食既作為叉燒控既我,真係極推介呢個無花菓極品黑叉燒比大家,餐廳選用左波蘭豬,所以豬味比較重,唔係一般普通我哋食開嘅中國內地豬重點黎了,由於餐廳老細喺番禺有一個10年嘅無花果種植場,所以除咗對於無花
前菜 : 無花菓極品黑叉燒伴水晶花膠凍
重點黎了,由於餐廳老細喺番禺有一個10年嘅無花果種植場,所以除咗對於無花果有品質保證,仲可以大量供應之餘,真係非常新鮮,餐廳就用左呢一啲無花果來做一個醬汁,令到呢個叉燒嘅外層非常脆口得來,又甜甜地,雖然唔係好重無花果味,但就好易入口,感覺健康一啲,而且口感同味道都非常頂級
同為前菜的佢,本身應係 牛肉球 黎既,不過今日有少少調動,就轉左呢個蓮藕為主題既前菜,我覺得最正既係中間既脆炸蓮藕片,做得靚之餘,真係非常脆口又唔油膩,食落好似薯片咁架!
呢個就不得了啦,佢係 黃沙金巴蝦窩巴,係套餐中海鮮的一環,成個賣相都幾吸引,就算唔睇賣相,佢個味先正,一上枱,果陣香口既咸蛋味及鮮蝦味已經撲曬出黎
如果唔係好知點食既話,可以將佢地分開黎食,可以先食下面既脆米餅,其實口感好似米通咁,不過當然脆得黎又易咬,有好香濃既咸蛋味,d咸蛋重帶有少少粉狀添架
之後再食埋呢隻大蝦,呢隻蝦就真係不得了喇,佢哋好細心咁樣將啲蝦殼已經剝開左,所以令你食起嚟啖啖肉,除咗蝦肉新鮮爽口彈牙,另外仲有淡淡的鹹蛋香味完全係你口腔入面,揮之不去,真心出色!
呢個係好足料,食起嚟綿綿的 花膠班片沙鍋粥,呢個真係兩人份量黎架渣,夠曬大鍋又抵食,就算連旁邊既配料都唔馬虎架,份量十足,有生菜絲,蔥花粒及脆卜卜
嘩係咪好靚咁呢,店員都好貼心咁會幫你換左d碗碟先繼續食架,所以都好乾淨,食起嚟都開心d啦
真係足料架,當中既花膠同班腩片都係大大塊,好鬼吸引架,花膠已經煮到林曬,但仍有口感,女士食既話就真係岩曬了,而班腩片就夠曬滑了,肉感豐富,同呢個粥一齊食,真係好夾架,清清地,夠曬健康
食甜品前重有最後一道菜,佢係 上湯竹笙扒翡翠,一道個名同賣相都覺得幾靚既菜式,雖然其實都係普通野,但係就有種貴價嘅感覺,而且當中所用嘅菜心,都非常好味,就算係比較韌既菜莖部,都一咬就斷㗎啦,真係夠鮮甜又好食
最後就有呢個甜品做結尾,佢係 西藏雪膠蓮子燉萬壽果,成個名真係夠晒吸引有睇頭,每人一碗小燉盅,入面係非常足料嘅材料,除咗有黎自西藏既雪膠蓮子,仲有非常鮮甜嘅萬壽果,即係木瓜!
連我平時唔食木瓜嘅,都一下子食晒,確實真係非常清甜,食落非常滋潤,做得好出色
總括而言,如果想坐得舒服,食一個有質素嘅中午餐,係開呢度附近嘅,其實真係可以試一試呢間,真係有質素㗎!